Окръжната прокуратура във Варна привлече 14-годишeн младеж като обвиняем за убийството на 53-годишения бездомник Красимир Куртев, извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин. Тийнейджърът е задържан за срок до 72 часа.  

Съучастник на обвиняемия е 13-годишно момче, което не може да носи наказателна отговорност по закон. То е в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни извършители на престъпления.
 
Бездомникът бил намерен в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 във варненския квартал „Владиславово“. Случаен минувач повикал бърза помощ. Лекарите установили смъртта на 53-годишния мъж, по чието тяло имало видими следи от наранявания. Аутопсията на тялото показала, че смъртта е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма. Починалият е и със счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи.

Криминалисти от Областната дирекция на МВР са установили четири момчета - две от тях на 14 години и две на 13 години, които имали отношение към тежкото престъпление, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на разследването чрез експертизи, оглед на веществените доказателства, претърсвания са събрани доказателства, че извършители на тежкото криминално престъпление са две от момчетата - едното на 14, а другото на 13 години.  Не е установена вина на останалите две момчета,  едното от които снимало действията на приятелите си, а другото наблюдавало случващото се.
Станало ясно, че на 16 януари 2018 г. момчетата се скарали с Красимир. На 17 януари му нанесли побой. Три дни по-късно двете момчета отново нанесли жесток побой над пострадалия мъж.Досъдебното производство е образувано за умишлено убийство по особено мъчителен начин, извършено в съучастие и по хулигански подбуди.
 

 Прокуратурата ще внесе във Варненския окръжен съд искане за вземане постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 14-годишното момче.