Заразената с грипния щам Н2N3 „Хонконг“ 52-годишна жена, която е първият случай в страната за този сезон, е на лечение в Първо терапевтично отделение в Университетска болница „Канев“, съобщи за „Утро“ началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Големанова. Очаква се протоколът с данните от изследванията на вируса от референтната лаборатория в София.
Жената е приета в болницата на 2 януари в критично състояние с температура 39 градуса, отпадналост и голям херпес на устната. Според нея тези оплаквания били още от 27 декември, но тя мислела, че е лека настинка и се лекувала у дома. На 3 януари лекарите в отделението са взели серологична проба и са я изпратили за изследване в София, като същевременно са продължили борба за стабилизирането й. След уточняване на диагнозата лечението продължава и здравето й вече се подобрява.
Заболяването на 52-годишната жена за втори път вкара Русе в националните новини във връзка с опасни грипни вируси. Първият път беше преди месец, когато бе установена жена със свински грип. Това обаче не означава, че градът и регионът са особено рискови.
Болните от опасните грипни вируси тип А и В в Русе са едва петима, уточни д-р Големанова. Двама от тях са констатирани в Белодробната болница, други двама са доказани в Инфекциозно отделение, а последният поне засега случай е лекуващата се в момента в Първо терапевтично отделение на болница „Канев“ 52-годишна жена.