Вчера сутринта близки на 67–годишната Айшегюл Салиева подават сигнал в полицейския участък, че нещо се е случило в дома им. Отишли да я търсят, но съпругът й Джебраим ги върнал. Потърсили я пак и се усъмнили в поведението му.

На място полицията установява смъртта на Айшегюл, а наличните доказателства били безспорни, че извършителят на убийството е именно съпругът.

Задържан е първо за 24, а след това за 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Все още няма данни от аутопсията за причината за смъртта на жената. По непотвърдена информация е била пребита от бой. Имало е и прободни рани. Съседи казват, че е била удряна с горещ котлон. Видели били, че лежи гола на земята.

Джебраим е привлечен като обвиняем, като наказанието, което предвижда законът, е затвор от 15 до 20 години, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов.

Убийството е било извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Дали съпругът е бил в нетрезво състояние ще покажат експертизите.

Хора от село казват, че семейството се е заселили в Окорш преди малко повече от 10 години. Настанили се в къщата на свой племенник. Имали син, на когото не били биологични родители. Говорят, че проиграл техния имот на комар. Племенникът им бил откупил дължимото, продал после къщата и ги взел при себе си. Живеел в съседство.

Синът си обаче Салиеви не са чували и виждали от 10 години. Не поддържал връзка с тях. Майка му казвала, че бил заминал за Германия.

Съседи казват, че Джебраим бил психично болен, но не бил освидетелстван. Непрекъснато тормозел жена си за пари, които харчел за пиене. Гонил я от вкъщи, спяла по комшии.

Издържали се само от неговата пенсия. Тя не работела, нямала и пенсия, заради липса на трудов стаж. Единствените й доходи били от надници, по времето на сезонната селскостопанска работа.

По думи на кметът на селото Емилия Кралева, Айшегюл често се е оплаквала от побоите у дома. Искала била да затворят съпруга й в психиатрия. Кметството обаче няма такива правомощия, коментира Кралева.

За насилието и алкохолните му прояви у дома, кметицата чувала от хората. Истината е обаче, че други не са се жалвали от него. Не е буйствал спрямо съселяните си. Говорело се, че всеки месец трябвало да си бие някакви инжекции. Тогава се държал добре и нямало ексцесии. В противен случай ставал нетърпим.