Спукани тръби от градския водопровод вкараха в съда ВиК и община Русе, която държи 32% от дружеството. 
Спорът възникнал след спукване на две тръби с диаметър 100 и 300 мм по улица „Згориград“ през ноември 2015 година, при което на мястото на пробивите три дни текла вода. Тя пък се изляла в основите на ползвана за настаняване на крайно нуждаещи се общинска къща.
Година по-късно, на 26 ноември обитателите сигнализирали, че сградата се е наклонила, вратите и прозорците не се затварят, а стъклата се чупят едно след друго.
Съставената общинска комисия установила, че става дума за пукнатини по южната и по източната фасада и над цоклите също на южната, но и на западната фасада. От местната власт съобщават, че са правили многократни опити за извънсъдебно решаване на спора кой е виновен за случилото се, но тъй като това не станало, общината завела дело за 2650 лева, предявени частично от 38 000 лева. Според общината 2650 лева били нужни, за да се възстановят пукнатините, а решили сумата да е частична до 38 000, в случай че по време на делото се установят други увреждания. 
Назначеното по делото вещо лице обаче преценило, че щетите могат да се възстановят и срещу 1574,85 лева. Тъй като сградата била стара и имала дефекти, улуците не отвеждали добре водата, циментовата пътека около нея била пропукана и пропускала вода, имало и две ями в двора. Районният съд преценил, че на общината се полагат 50% от тази сума и присъдил в нейна полза 787,42 лева. Понеже искът не е уважен изцяло, се изчислява, коя страна колко дължи на другата за водене на делото съобразно с уважената му част. След прихващане на сумите, се оказало, че общината трябва да плати на ВиК 280,04 лева. за деловодни разноски и реалната сума, която остава за местната власт, е 507,38 лева.