Село Иваново тази година остана тихо и пусто навръх именния си ден. Традицията от последните няколко години, когато на този празник кметството събираше всички жители на общинския център на весели хора и почерпка с винце и скара, вчера беше прекъсната.
Досега на Ивановден обикновено най-възрастните Ивановци получаваха някакви символични подаръци, а свещеник ръсеше хората за здраве и сполука. 
Напразни останаха опитите на „Утро“ да разбере какви са причините да отпадне отбелязването на празника, благодарение на което селото напоследък в началото на януари ставаше един от медийните герои в репортажи и телевизионни новини. От кметството в Иваново в петък кратко съобщиха, че „Празник тази година няма да има“.
Тази краткост, напълно естествено, поражда и мълви, които се носят от уста на уста. Едни твърдят, че кметската управа е решила да спести от празненството, тъй като според неофициално получено обяснение пари нямало. С това други обясняват и факта, че за ритуала по хвърлянето на богоявленския кръст в река Русенски Лом този път не е имало автобуси, за да извозват желаещите да участват в Йордановденския празник. Където, впрочем, е имало все пак безплатна скара. Във всеки случай, и за хвърлянето на кръста нямало разгласа - оказа се, че за това не знаели дори и общински съветници. Някои ивановчани, които все пак държат на традицията за Богоявление, се вдигнали и ходили в съседни населени места, за да се присъединят към радостта от спасяването на кръста. 
На този фон мнозина припомнят, че тъкмо общинската управа в Иваново се прочу с апетитните бонуси, които си раздават чиновниците или поне големите шефове в края на всяка година. Те не пропускат и да си актуализират заплатите. За това очевидно винаги се намират пари. Дали поради това пък не достигат средства за празниците, които радват обикновените хора? Впрочем, от миналата година община Иваново вече не провежда Празника на гъбата, който събираше гости от страната и от чужбина, а миналото лято отпадна и летният Празник на Старото село под Скалните църкви.