Истанбул днес ще бъде домакин на знаменателно събитие в историята на българо-турските отношения - министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган заедно ще открият възстановения уникален български храм "Свети Стефан" край брега на Златния рог в Истанбул, известен като Желязната църква.

Християни и мюсюлмани рамо до рамо ще открият знаменитата църква, която е символ на добросъседство и толерантност, посочват турски медии.

Изключителни мерки за сигурност са взети в Истанбул за церемонията по откриването. Часове преди началото ще бъде спряно движението в двете посоки по крайбрежния булевард в района на "Свети Стефан" до приключването й. Ще бъде спряно движението на моторниците в залива Златния рог. Влизането на гостите ще става с пропуски със специални номера. Очаква се да присъстват стотици хора.

Специална делегация пристига заедно с Борисов от София, в която са включени външният министър Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, представители на български институции, гости.

Сред духовните лица са Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, а също и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Първи във възстановената църква ще влязат духовните отци - българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей се предвижда да отслужат заедно молебена по освещаването на храма. В молебена ще участва и свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, а също и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък.

След това ще се състои и официалното откриване, в което ще участват много гости от българска и турска страна. Предвижда се да бъдат връчени отличия на личности, които са дали принос за реставрирането.

От пресслужбата на турския президент съобщиха, че след церемонията, която е насрочена за 11 часа местно време, ще се състои среща между Борисов и Ердоган в резиденцията на турския държавен глава. Очаква се Борисов и Ердоган да направят изявления.

Водещите турски медии излъчиха изказването на Борисов пред кореспондента на Анадолската агенция в София, в което българският премиер оценява приноса на Турция в борбата срещу тероризма. "Не можем да се борим срещу тероризма и мигрантите без Турция", цитират турските медии Борисов.

120-годишният храм, който бе изцяло обновен след близо 7 годишна реставрация, е светиня за православните българи и най-ценен културно-исторически паметник на българската държава на турска територия, за чието опазване и възстановяване се грижи турската държава.

Днешният ден е голям празник за общността на българите в Истанбул, която е малка, но ревностно се грижи за българските имоти на турска територия, а също и за опазването и предаването на поколенията на изконните български традиции. По думите на председателя на общността Васил Лиязе, очакванията им са да идват много туристи - сънародници специално за посещения в реставрирания храм "Свети Стефан".

След ремонта, който продължи близо 7 години и бяха похарчени от истанбулската голяма община около 3.5 млн.евро "Свети Стефан" с право може да се нарече "най-красивата българска църква".