Масирани проверки на превозваното с камиони и микробуси свинско месо извършваха вчера екипи на жандармерията и на НАП на отбивката за ТЕЦ Изток на бул.“България“. Акцията е във връзка с върлуващата в Северна Румъния африканска чума по свинете.
Болестта не се предава по хората, но е много опасна за животните и затова при най-малките съмнения за заразено месо то се пренасочва към екарисажа в Шумен, казаха вчера за „Утро“ близки до проверките.
Инспектира се и личният багаж на влизащите от Румъния пътници и се конфискуват непакетирани храни и меса, които са основния приносител на заразата. 
Проверяват се и кухненските отпадъци в корабите, които плават в смесения българо-румънски участък. Те трябва да имат бункери, в които да се съхранява боклукът от кухните, за да не се изхвърля в контейнери на брега, където може да се заразят кучета, котки или да бъдат наклепани подметките на хора, които после да внесат заразата в свинекомплекси в близост до Дунав. Ако такива бункери липсват, хранителните отпадъци се унищожават на екарисажи.
Засилен контрол има и по пристанищата, за да няма нерегламентирано разтоварване на отпадъци, които да отиват за храна в по-малките свинеферми в района.