Д-р Деница Георгиева е завършила Медицинския факултет в Тракийския университет в Стара Загора през 2014 година. Веднага след това започва работа в хематологичния сектор на Трето терапевтично отделение на Университетска болница „Канев“, като същевременно специализира клинична хематология.


- Д-р Георгиева, при какви заболявания пациентите търсят помощта на хематолог?
- Това става, когато пациентите с хематологични заболявания почувстват умора, липса на концентрация и апетит и се обръщат към личните си лекари. Тези симптоми подсказват на джипитата, че пациентите имат проблеми с кръвта и ги насочват към хематолог.
- Кои са най-честите хематологични заболявания?
- Клиничната хематология обхваща широк кръг от доброкачествени и злокачествени заболявания на кръвта, кръвотворните органи и лимфната система. В това число влизат болести от обикновени доброкачествени анемии до злокачествени като острите левкимии.
- Спрете се по-подборно на двата вида заболявания.
- В доброкачествените хематологични заболявания влизат анемиите, вродените им форми и някои редки заболявания като хемофилията, болестта на Гоше. За пример ще дам разпространената напоследък витамин В12 дефицитна анемия. Тя се причинява от популярните напоследък вегетарианство, веганство и суровоядство. Знае се, че витамин В12 се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти, и хората, които не ги употребяват, са по-застрашени от тази дефицитна анемия. Тя дълго време не може да бъде разпозната от пациентите. Те се чувстват отпаднали, уморени, разсеяни, липсва им апетит, което ги кара да си мислят, че се касае за прегаряне, т.нар. бърнаут, или за депресивни състояния. Всъщност те страдат от доброкачествената анемия, породена от недостига на витамин В12, която с адекватна хематологична помощ може да бъде много лесно овладяна.
- Тъй като тази анемия е резултат от начина на живот на тези пациенти, възможно ли е и децата им да страдат от нея?
- Много често децата на вегетарианци, вегани и суровоядци са нервни, напрегнати, хипер активни, но ако не бъдат изследвани за нивата на витамин В12, проблемите се задълбочават. Така че е редно тази деца да бъдат наблюдавани от лекари и задължително да се изследват за нивата на В12 в организма им, което е много достъпно и в рамките на един ден се получава резултат. И ако той не е на необходимото ниво, децата трябва да се пращат за консулт при хематолог. Важно е обаче да се каже, че приемът на витамин В12 не е панацея, а трябва да се пие след поставена точна и адекватна диагноза.
- Кои болести влизат в групата на злокачествените анемии?
- Тази група включва лимфомите и левкемиите като болестта на Хочкин, нехочкиновите лимфоми, Т-клетъчните лимфоми, острите и хронични левкемии, хроничните миелопролиферативни заболявания.
- Кои сред тях са по-редки заболявания?
- Острите левкимии. Важно е обаче да се знае, че в развитото общество и в средата, в която живеем, броят на пациентите със злокачествени заболявания нараства прогресивно. Неслучайно поради тази причина в последните 10 години клиничната хематология претърпява бурно развитие, откриват се все по-нови медикаменти и молекули с цел да се помогне на болните пациенти.
- Обяснете по-подробно за болестта на Хочкин, която е доста известна?
- Тя е една от гордостите на клиничната хематология, защото открита навреме и лекувана адекватно, това е болест, с която хематолозите се спряват успешно. Пациентите влизат в дълготрайни ремисии, което ни радва, защото след години ние се срещаме с тях и виждаме, че имат добро качество на живот и дори са създали поколения. Разбира се, срещат се и пациенти, които не могат да бъдат лекувани, но те са по-рядко.
- А кои злокачествени болести са трудно лечими?
- От групата на лимфомите това са нехочкиновите лимфоми и техните редки форми. Не трябва да се разбира обаче, че ние отписваме пациентите с тези злокачествени заболявания. Напротив, правим всичко възможно да се преборем с болестта или поне да удължим максимално живота им.
- Как решихте да се насочите точно към хематологията веднага след завършване на медицина преди 3 години?
- Това е една доста интересна специалност, но за сметка на това много непопулярна. Точно това ми допадна и я работя с интерес, защото микроскопската работа ми харесва безкрайно много. Освен това хематологията се занимава с много злокачествени заболявания и ние се срещаме дълго време с пациентите си, което мен специално ме удовлетворява. За успешното им лечение обаче трябва да се изградят центрове за подкрепа на тези болни хора в болниците, тъй като само прилаганите химиотерапии не са достатъчни. Така с тях и техните близки ще работят клинични психолози, които ще им оказват подкрепа, ще коментират с тях чуствата им и притесненията им, защото лекарите нямат време да вникнат в душата на пациентите. А това е много важно, защото когато болните са спокойни, могат да се борят по-лесно с болестта. На този етап обаче в много малко болници има изградени такива центрове и затова ще е много хубаво, ако в Университетска болница „Канев“ се открие такъв център за подкрепа на болни с различни злокачествени заболявания.