Искам да бъда връзката на младите хора с институцията общински съвет и чрез мен да намират начини да решаваме техните проблеми. Искам да направим така, че младите хора да остават в Русе и градът да не обезлюдява. Най-голямото ми желание е кадрите, които излизат от Русенския университет и които той бълва всяка година, да намерят развитие в града, а стандартът да бъде достатъчно добър, за да живеят тук. Това са основните цели, които най-младият общински съветник Траян Тотев си поставя в новото начинание. Младежът, който е само на 23 години, положи клетва като съветник в четвъртък и участва в последното за годината заседание на общинския съвет. Въпреки че за него беше първа сесия, Траян се беше подготвил с предложенията в дневния ден и прилежно беше прочел докладната за плана за развитие на Русе от над 200 страници, по която от ВМРО имаха доста забележки.
Не се притеснявам, но ще ми е нужно малко време, за да вляза в час
с дейността на общинския съвет. Въпреки че съм най-младият съветник, ще бъда доста по-адекватен от някои хора, които вече са застаряващи. По този начин институцията се изчерпва като идея и няма как да се правят нововъведения, а едно ново мислене няма да бъде излишно. Трябва да има представителност, защото в града има и млади хора. Тях също трябва да има кой да ги представлява, както е и с възрастните, казва русенецът. 
На местните избори през 2015 Траян за първи път влезе в листата с кандидати за общински съветници на „Патриотите, ВМРО“. Тогава той събра около 130 преференции, разликите с останалите кандидати от листата бяха около 20-30 гласа, но въпреки това не му стигнаха, за да влезе в общинския съвет. 
На самите избори си бях повярвал. Казах си, че когато му дойде времето, ще стане, дори и да е на следващите избори. Но си знаех, че ще стане, без да е нужно да се натягаш излишно, споделя младежът. В средата на мандата на общинския съвет той влиза на мястото на Валери Матеев, който почина едва на 52 години. Всъщност преди Траян право да заемат мястото на Матеев имат
Асен Даскалов и Стефан Бучаков, които решават да дадат път на младите
и така 23-годишният младеж става новото попълнение в групата на ВМРО.
Доволен съм и хората като цяло са доволни. Имаше и доста положителни коментари във Фейсбук. Получил съм уважение от хората, въпреки че съм само на 23 години, казва Траян. Той обаче е категоричен, че амбициите нямат значение. Ако ставаш за нещо и ако си в среда, където се дава път, нещата се случват от само себе си. Смятам, че на мен ми се дава път, съветват ме, помагат ми, когато имам нужда, а аз давам по-нестандартни идеи и така нещата се съчетават, казва най-младият общински съветник.  
Преди да се насочи към политиката, 23-годишният русенец завършва Музикалното училище със специалност „Изобразително изкуство“, но признава, че в тази дейност няма хляб и за изкуството в България е много трудно. Рядко му остава свободно време, но когато намери, обича да рисува натюрморти, пейзажи и портрети.
Доставя му удоволствие и се успокоява, докато рисува
В семейството на Траян единствено прадядо му е рисувал и вероятно от него е наследил таланта. 
Когато реших да запиша „Изобразително изкуство“, си мислех, че в бъдеще евентуално изкуството може да се съчатае с бизнеса, да се направи една платформа, която да продава изкуството в интеренет. След завършването на средното образование обаче осъзнах, че няма да се занимавам с това и се насочих към бизнес специалност, тъй като родителите ми бяха в сферата на бизнеса, в частност търговията, казва Траян. 
Миналата година обаче той преживява най-тежкия удар в живота си, след като губи баща си Тихомир. Налага му се да мобилизира цялата си зрялост в този труден етап и да стане мъжът в семейството, за да бъде опора на майка си Анета. Траян намира сили, мотивиран от желанието на баща си да не пада духом.
Изключително силна подкрепа получава от областния управител Галин Григоров
когото младежът чувства като баща. 
С Галин сме в много добри взаимоотношения, винаги се обръщам за съвети към него. Той ми е много близък, един страхотен и много добър човек, който винаги помага на хората. Срещат го по улиците разни хора и го молят за помощ, а той никога не отказва. Помогнал е на толкова хора пред очите ми, че сигурно няма организации, които да са свършили толкова много добрини, споделя младежът. Самият Галин има дъщеря Симона, която е с една година по-голяма от Траян. Силна подкрепа и помощ в трудните моменти младият русенец получава и от приятелката си - чаровната Василена, с която са заедно от четири години и половина.
След като тази година Траян завършва бакалавър „Бизнес и мениджмънт“ в Русенския университет и добива представа за принципите на управление, веднага записва магистратура „Предприемачество и иновации“, която ще завърши за една година.
Траян е председател на младежката организация към ВМРО-Русе „Велика България“
и регионален координатор на патриотите. В организацията на ВМРО попада малко преди да навърши 18 години. Тогава с група приятели обмислят какво да направят, за да променят нещата в България, като имат идея да създадат неправителствена организация, която да излиза с различни инициативи. Впоследствие обаче Траян се запознава с хората от ВМРО, първо с Александър Корфонозов, който тогава е организатор. 
Някак си усетих подходяща среда и така се навързаха нещата, че от 2011 досега съм в организацията. Директно преучредихме младежката организация на ВМРО в Русе, която тогава нямаше активни младежи. В момента в нея има 15 души, а за страната са над 350 младежи, като Траян подчертава, че организация се създава най-добре от група приятели. 
ВМРО е организация, която тази година стана на 125 години, и си казах, че не е морално да не продължим делото й през тези години. Почувствах вътрешен дълг, че действията трябва да се продължат, казва русенецът. 
Преди две години и половина Траян става зам.-председател на националния младежки комитет на ВМРО и в момента отговаря за младежките структури в Северна България. Член е и на националното ръководство на организацията. Въпреки отговорностите признава, че не среща трудности.
В свободното си време най-младият общински съветник спортува
Три години е тренирал киокушинкай карате и се е състезавал за спортен клуб „Скорпион“, като три пъти е бил вицешампион на национални състезания. Преди около две годии и половина обаче спира да се занимава активно, като признава, че все още му се тренира, но времето не му позволява, тъй като тренировките са всекидневни. Ако тренирам, искам и да се състезавам, защото вътрешно ме тласка натам. Искам да се върна в спорта, но не мога да съчетая всички дейности. Спортът много възпитава и това е един вид казарма - да тренираш всеки ден, лятото да ходиш на лагери с триразови тренировки. Спортът учи на дисциплина, казва Траян. 
Истински го радват успехи на наши спортисти и обикновени житейски неща.
Натъжават го безхаберието и непукизмът в младите хора
Всеки си казва, че няма за какво да ходи да гласува и заради това гласуват други. Яд ме е, че на хората не им пука какво се случва, а политиката е хлябът, политиката е пътят, всичко зависи от политиката, защото всичко е навързано. С такава мисъл като цяло влязох и в организацията на ВМРО, за да намеря някакъв начин да променя нещата около себе си, казва Траян.