Две имена вече се борят за неродения Петко - бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. И докато това на Радослав Христов - „Дунав“ - е съвсем логично и следва модела на именуването на останалите аутобани, това на търновци е най-меко казано странно, а най-точно - нелепо: „Царска“. Идеята си г-н Христов разпространи с отворено писмо, но групата от старата столица е предпочела да бие направо в целта и е пратила писмо с искането си на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи вестник „Борба“.
По-съществената новина около бъдещия път е, че юристи от Горна Оряховица подготвят жалба срещу оценката за въздействие върху околната среда и два от определените варианти за трасето, смятани за най-лесни и евтини за реализиране.
На общественото обсъждане в железничарския град емоционално бе поставено искане да се приеме т.нар. син вариант на магистралата, който минава най-близо до Горна Оряховица и околните села. 
В противен случай район с население 80 000-100 000 души ще бъде обречен на изоставане и обезлюдяване, заяви професорът по математика и учредител на сдружението „Заедно за спасението на Поликраище“ Гeopги Гeopгиeв.
Синият вариант обаче е най-неприемлив по няколко причини. Той е около два пъти по-скъп от останалите два, освен това е най-проблемин от екологична гледна точка.
От пътната агенция засега не коментират нито варианта фаворит на трасето, нито мнението си за името на бъдещата магистрала, нито какво би се случило, ако от Горна Оряховица обжалват.