Спираме порочните практики в здравеопазването - без чадъри за този и онзи. Това заяви днес на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Заедно с него бяха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът е започването на съвместни проверки в системата на здравеопазването за ефективното изразходване на публични средства за лечение, каза министърът на здравеопазването. Един от приоритетите е спирането на порочните практики, заради които се лишаваме за качествено лечение. Поставих си за цел да превърна съвместните проверки в системен подход, каза Ананиев. Бих желал това да е признак на прозрачност в нашата работа, посочи министърът.

Ние започваме съвместно проверките и вместо да научавате поотделно от всяка болница за това, ще кажем, че тези проверки ще са за всички болници по определени процедури и правила, без чадъри за този и онзи, обеща министър Ананиев. Целта е да намерим онова източване на Здравната каса, което намалява средствата за лечение на българските граждани, подчерта министър Ананиев. Такива проверки ще има във всички сфери, които се финансират от НЗОК, допълни той.Конкретен обект ще са договорите на държавните болниците с останалите частни, с представители на извънболничната помощ, поясни министърът. Сигурен съм, че ще намерим такива договори, които ощетяват Здравната каса, допълни той.

През последните 4 месеца се активизирахме по този въпрос, защото даваме все повече средства за здравеопазването- резултатите са на същото ниво, а и в последно време получихме сигнали за нерегламентирано отклоняване на средства, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Видяхте какво става с лекарствата, предприели сме и други инициативи, правим това в името на всички вас, защото в един момент всички ставаме пациенти, каза той. Призовавам всички организации да ни помогнат, но най-големият помощник са гражданите, нека те научат това чрез медиите, подчерта Радев. Искаме да докараме всички тези реформи докрай, така повече не може да продължава и се надяваме да ограничим тези практики. Призовавам всички, на всички нива да ни съдействат, защото битката ще бъде жестока, отбеляза вътрешният министър.

Има нещо символично, че се срещаме в сградата на МЗ. Но проблемът не е свързан с лекарства, защото за това досъдебно производство няма да се представи никаква информация засега, работата продължава, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Говорим днес за държавните и общински лечебни заведения. Ще дам пример- през месец юни 2017 г. тогавашния министър на здравеопазването внася доклад за финансовото състояние на лечебни заведения, оказва се, че в риск от закриване са 9 от тях. Този доклад е изпратен на прокуратурата. Състоя се среща на прокуратурата с няколко министри и депутати- там се взе решение да се прекрати практиката „болница в болница”.

И поясни как на територията на отделни държавни болници се нанасят други, частни. Решихме да се пристъпи към събиране на всички действащи договори- независимо от тяхната правна форма, които дават възможност на територията на държавни болници да съществуват и работят частни. Проверката бе изпълнена от органите на икономическа полиция и през ноември цялата документация беше предоставена на прокуратурата и на МЗ. Проверени са 195 болници, от които 38 са със 100% държавна собственост, 127- със 100% общинска собственост и 30%- със смесена собственост. В резултат на това ние разполагаме с тези договори, но никой не е казал, че част от тях са незаконни. Смущаващото е, че част от тези частни болници- наематели имат същата дейност като държавната и тежките случаи се пренасочват към държавната, а по-леките – към частната, което генерира много пари за тях. Този модел е валиден за цялата страна, призна Цацаров. Тези договори ще бъдат детайлно проверени и ако намерим нарушения ще се действа и чрез прокуратурата. Като прокуратура не можем да преследваме длъжностни нарушения, а престъпления, напомни Цацаров и даде примери за съществуващи практики , в които се източва публичен ресурс в полза на частни търговски дружества.

Считаме, че практиката „болница в болница” е един от основните канали за източване на държавните и общински болници, които изпадат в дългове, обобщи Цацаров. И така, ако караме по този начин, вместо табелата МБАЛ на едно здравно заведение сред време на същата сграда ще има името на съответната частна болница- наемател,посочи той. Нашата акция ще доведе до посегателство до големи финансови интереси, но питам възможно ли е на територията на едно здравно заведение да съществува друго, макар и с различна дейност, запита главният прокурор. Допустимо ли е и ако е допустимо дали не трябва да се отнася само за индивидуални частни практики, за т.нар. джипи-та, допълни той. И дали трябва да приемаме държавните и общински болници само като търговски дружества, зададе още един въпрос Цацаров. И предположи, че за това трябва да се замислят и депутатите.

Прокуратурата няма права по закон да атакува сключени, действащи договори, а преследваме престъпления на конкретни лица, отговори на въпрос на БГНЕС главният прокурор. Запитан дали знае за огромен финансов ресурс, получен от паразитиране на частни болници и клиники върху държавни, който се завърта от лекари и лекарски фамилии чрез заложни къщи и фирми за бързи кредити, той каза, че ако в прокуратурата не знаят това, не биха започнали тези проверки.

Още днес съм се разпоредил в МЗ в рамките на 2 седмици да се проверят здравните заведения във всички 27 области, които имат подобни договори, заяви Ананиев. Ще работим на кръстосан принцип, проверките ще се извършват от представителите на нашите институции от съседна област, за да няма зависимост, ще проверяваме всички параметри на договорите, обеща той.