Първото заседание по делото за кражбите от Музея на Освободителната война в Бяла ще се гледа от Апелативния съд във Велико Търново в понеделник. Подсъдими по него са Тошко Станев, който на първата инстанция в Русе беше осъден на 8 години затвор, Димитрина Мангова и Татяна Йорданова - те получиха по 6 години зад решетките. Според прокуратурата двете бивши музейни служителки са изнесли около 1500 експоната, свързани с освобождението на България. Сред вещите има безценни експонати, някои от които дарени лично от император Александър III за сбирката. 
Държавното обвинение смята, че двете музейни работнички изнасяли безценните вещи, а 61-годишният мъж им е намирал пазар. 
До скандалното разкритие се стигна, след като на аукцион в Москва бе предложена пушка „Баранов“ за 40 000 долара, чийто сериен номер показа, че оръжието принадлежи на музея в Бяла и е личен подарък от Александър III. Като престолонаследник той лично идва на Балканския фронт на Освободителната война заедно с баща си Александър II. 
През лятото на 2014 г. започват проверките, установени са липсите, които показват потресаващо хладнокръвие. За да се прикрият кражбите на униформи или части от тях например, те са заменени с некачествени и доста нескопосани копия. Липсват част от униформи дори от най-представителните и големи витрини. 
Подсъдимите не се признаха за виновни и до последно държаха, че са невинни. Окръжният съд в Русе реши друго, сега предстои да се произнесе Апелативният. След него остава още една инстанция - Върховният касационен съд.              У