Директорът на Природен парк „Русенски Лом“ инж.Цонка Христова е била уволнена вчера със заповед на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов. Повод за внезапното прекратяване на трудовите отношения е неизпълнение на указания, дадени на Христова след вътрешен одит. Това изобщо не е вярно и ще потърся правата си в съда, коментира пред „Утро“ инж.Цонка Христова.
В Дирекцията на парка тя работи повече от 21 години. Нейна е заслугата за десетките проекти, които защитават природата, поддържат парка и изграждат среда в синхрон с екологичните принципи. 
Според запознати вероятно и в този случай става дума за желание тези европейски средства да се управляват от други. Само през тази година Природният парк е спечелил два проекта, а са подготвени още два, но всички те се управляват от русенските специалисти, без намеса на експерти от Изпълнителната агенция в София.
Преди четири години инж.Цонка Христова също беше поставена пред изпитание с апетит към мястото й, но тя успешно се защити на тежък конкурс. 
Нямам идея кой ще дойде на моето място, но се надявам поне да продължи това, което правехме ние с екипа и да милее за природното богатство на парка, защото то е световно, каза още Христова. Тя заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.