На етикета на всяка фабрично произведена бутилка да пише колко процента е зърненият етанол. Ще бъдат подготвени законови промени, които да го регламентират. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща в МС с представители на сдружение "Българска домашна ракия".

Това означава, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия само от грозде, сливи, кайсии, а и от зърнен етанол, защото българският стандарт позволява ракията да се произвежда от до 60% зърнен етанол, добави Симеонов и уточни, че зърненият етанол не е вреден, но не съответства на представата на потребителя за традиционна ракия.

Зърненият етанол се произвеждал от същите производители на алкохол.Симеонов уточни, че когато си купуваме ракия на етикета не пише колко е процентът на зърненият продукт.

Вицепремиерът попита защо на кашкавала и сиренето трябва да пише какъв е процентът на палмовото масло, а на алкохола да не може да има такъв надпис за етанола.

Мерките са вследствие атака от големите производители на алкохол, като ги обвиняват, че те произвеждат незаконен алкохол, за който не плащат акциз. Целта била те да бъдат отстранени от пазара.

От сдружението се притесняват от сивия сектор, който е между 3000-6000 малки дестилационни казана и спрямо тях не се прилагат санкции и не се взимат мерки.

Законно регистрираните обекти са около 1500.

В резултат на неплащането на данъци от незаконните част от тези 1500 законни обекта също не плащат данъци и подават нулеви декларации, а другите подават с минимални доходи.

Беззаконието поражда последващо беззаконие, констатира Симеонов и заяви, че държавата не създава конкурентна среда.

Симеонов обърна внимание, че България е единствената държава в ЕС, която позволява големите производители на спиртни напитки да не дават ясна представа какво и колко произвеждат. Информацията в НАП била колко се произвежда, а не колко градуса е произведеното.

Не искаме нищо друго освен законност, законност и законност, категориченбеше Симеонов.