Ново ветрило от оперни звезди ще зарадват меломаните през декември, обещават от Русенската опера. В разнообразната програма за последния месец от годината със сигурност всеки почитател на класиката може да намери нещо, което да го вдъхнови и да се отправи към касата на културния институт. Напълно естествено е декемврийският афиш да премине под знака на коледно-новогодишните празници. Коледните изненади започват на 21 декември, когато „Фрийдъм“ ще поднесе своя празничен коледен концерт на почитатели и приятели. 
На празничната тема ще бъде посветен новогодишният гала концерт на 27 декември, режисьор на който ще бъде Теодор Стамболиев, а под диригентството на младия Димитър Косев на сцената ще се изявят солисти от Русенската опера и гост солисти от Софийската. 
На 29 декември русенската публика ще се пренесе за кратко в Италия - тогава в концерта „O, sole mio“ ще бъдат изпълнени канцонети. Това ще направят трима тенори от Ботуша: Дарио ди Виетри, Леонардо Каими и Рафаеле Абете, а тази великолепна тройка и оркестърът на операта ще бъдат дирижирани от Юрий Илинов. 
Традиционният поздрав на балета с постановката на „Лешникотрошачката“ на Чайковски също традиционно ще бъде на 30 декември. 
Не само конкретно насочените към коледно-новогодишната тема концерти ще направят декември празничен. Фактически празникът започва с „Дон Жуан“ на 5 декември, когато в ролята на Моцартовия млад и безпътен аристократ ще влезе русенският оперен солист Венцеслав Анастасов. 
На 14 декември русенци ще аплодират „Тоска“ - там солисти ще бъдат Виталий Ковалчук от московския Болшой театър и Линка Стоянова. 
Други три интригуващи концертни вечери със сигурност ще привлекат вниманието на ценителите. На 8 декември под диригентството на гостуващия Йордан Камджалов ще бъдат изпълнени увертюрата на „Нюрнбергските майстори певци“ на Вагнер и Петата симфония на Шостакович. На 19-и предстои Барокова вечер - ще звучат Бах, Хендел, Пърсел, Телеман, Вивалди - диригент ще бъде Георги Димитров. А за 20 декември режисьорска изненада подготвя Аделаида Якимова - концерт-спектакълът носи многозначителното название „о-ПЕРА...“, диригент ще бъде Юрий Илинов. 
Междувременно стана ясно, че много русенци се опитват да си купят билети за двете декемврийски представления „Човекът от Ла Манча“ с Орлин Горанов, които са обявени за 3 и 10-о число. Датите са публикувани на сайта на Русенската опера, но там е посочено и къде ще се играят тези представления - на 3 декември в Попово, а на 10 декември в Разград. Друг е въпросът защо хората, които отиват да си купят билети от касата на операта, получават изразителния отговор: „Билетите са разпродадени!“. Истината е, че през декември това заглавие изобщо няма да се играе на русенска сцена. То ще бъде показано в салона на операта чак на 20 януари. И за тогава билети има предостатъчно.