За десети път Русе се включи в традиционната Седмица на иновацииите, която организира движението Джуниър Ачийвмънт България. През тези ноемврийски дни гимназисти от различни училища проявяват качества, които биха им помогнали в бъдеще да станат делови хора, развили у себе си важни черти и натрупали ценни умения. Става въпрос за находчивост, за адекватен поглед върху реалностите и за откриване на бизнеси и предприятия, които биха се радвали на успех. Състезанието, наречено иновационен лагер, изисква от тях обаче не само да дадат идея, а и да развият тази идея във всичките й ракурси - 
от първоначалното хрумване, през бизнеспроекта 
с всички нужни разходи, специалисти, изчисляване на ползите и възможните загуби, до интериорно оформление, брой на работни места, конкретни ползи и ефекти. 
В началото, преди десет години, това състезание беше екзотично. Сега вече младежите от ред русенски гимназии пристъпват към избистрянето на своите идеи и към пресмятането на разходите и приходите много сериозно и делово. А проектите им на практика включват много интересни, нестандартни и в същото време извънредно прагматични решения. И ако някой от реалния бизнес или от общинската и областната администрации отделят по един-два часа в тези няколко ноемврийски дни, вън от съмнение 
биха могли „да си откраднат“ от децата интересни и полезни решения 
за доста градски и съвсем не детски проблеми. 
Впрочем, точно такава насоченост имаше и първият тазгодишен иновационен лагер - на Професионалната гимназия по икономика и управление, за него „Утро“ вече писа, като съобщи победителите по темата „Какъв искам да изглежда моят град Русе“. 
Ден след това, в петък, се проведе друг иновационен лагер, който също вече се превръща в традиция. Той се организира от Математическата гимназия „Баба Тонка“, откъдето канят и още няколко училища. Тази година участниците бяха от русенските МГ, СУ „Възраждане“, СУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ и великотърновската професионална гимназия по туризъм „Д-р Петър Берон“. 
Домакин беше Русенският университет, където се разгърнаха 
дарбите и предприемаческите таланти 
на поканените от клуба по предприемачество „Успешните хора“ в МГ. 
Журито с председател доц.Десислава Атанасова, декан на факултет „Природни науки и образование“, оцени разработките на отделните отбори, които бяха съставени от ученици от различни училища. Учениците трябваше да представят бизнес идея, която да допринесе за устойчивото развитие на региона или на цяла България. Необходимо беше да изготвят стратегия, която да привлече като техни съмишленици различни хора и институции, от които да получат подкрепа. Освен това беше необходимо да изберат платформи за разпространение, за да постигнат възможно най-добра възвръщаемост на инвестициите, които ще направят. 
На първо място журито класира отбор 2 „Xhimo balls“ в състав: Виктория Пенчева от ПМГ „Баба Тонка“, Жанина Рафаилова от ПГИУ „Елиас Канети“, Милена Петкова от СУ „Възраждане“, Елисавета Петрова и Мария Борисова от ПГТ „Д-р Петър Берон“. Високата оценка бе най-вече заради
избраната насока - устойчиво земеделие. 
Второто място бе присъдено на отбора с номер 12 и със закачливото име „Дъждо-бер“. Божидар Абаджиев, Николай Симеонов и Артур Торосян от МГ „Баба Тонка“ и техните връстнички от Велико Търново Радина Великова и Павел Кънчев също бяха заложили на земеделието. Третото място бе спечелено от отбор 15 с названието „Пиезопът“. Миряна Иванова, Ния Неделчева и Цветомир Петков от МГ „Баба Тонка“, Клаудия Димитрова от СУ „Възраждане“ и Моника Цанева от СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“ бяха разработили проект, който доказва, че иновационната технология е приложима в пътното строителство. 
Журито даде и още няколко награди - в категориите „Приложимост“, „Иновативност“, „Екипност“, „Креативност“, „Презентиране на идея“, „Реклама“, „Фирмено лого“.
Любопитен елемент, който е зареден и с много надежди, е фактът, че тази година в Световната седмица по предприемачество се включиха и малки ученици. Това бяха третокласниците от СУ за европейски езици с класен ръководител Светлана Христова. 
Учениците от трети Д клас проведоха открит урок по програмата „Нашият град“ 
на Джуниър Ачийвмънт. Пред своите гости от управата на училището и специалния гост - бизнес-доброволеца Емилиан Енев, председател на Управителния съвет на сдружение „Startup Factory“ децата направиха първите си стъпки в света на иновациите. С огромен интерес те слушаха младия предприемач Емилиан Енев, който увлекателно им разказа как ще изглежда вероятно светът след 10-15 години. За това обаче е нужно доста да се потрудите, да развивате своите умения, особено в тези области, които са ви интересни, каза Енев. С негова помощ сложните икономически понятия от света на възрастните бяха „преведени“ на достъпен език, а третокласниците бяха включени в разнообразни интересни и полезни игри. Те се опитаха да направят личния си бюджет, избраха своя бъдеща фирма и коментираха как действа една общност. Часът завърши с рефлексия, децата оцениха с шарени балони своята работа и потанцуваха зумба за добро настроение.