Областният управител Галин Григоров ще събере предложенията на гимназиите и ще бъде изготвен списък на защитените и търсените специалности за нуждите на бизнеса, който ще бъде представен в образователното министерство. А в тазгодишния план прием ще се вземе предвид много повече нуждата на бизнеса. Това стана ясно на вчерашната дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“, на която отново беше обсъден проблемът с недостига на кадри. 
Работната сила е най-големият проблем за бизнеса в Русе, като от шивашкия бранш заявиха, че имат потребност от шивачки и гладачки и настояха в Гимназията по облекло да се открият паралелки, които да покриват техните нужди. Тези специалности предстои също да бъдат включени в списъка, като в тази връзка ще се проведе среща между Григоров и шефката на регионалното управление по образование Росица Георгиева. Освен това областният управител подчерта, че постоянно има разговори с представителите на бизнеса за това от какви специалности имат нужда. Той отбеляза също, че с изграждането на магистралата между Русе и Търново и Дунав мост 3 ще се привлекат повече инвеститори и се очкава да се реши проблемът с работната ръка в малките общини.
Кметът Пламен Стоилов също подчерта, че алтернатива на магистралата и на Дунав мост 3 край Русе няма и определи изграждането на добра довеждаща инфраструктура към региона като ключово в бъдещото му развитие. 
Причината Русе да е един от градовете лидери в страната е изключително активната работа по привличането на инвестиции, като до края на мандата се очаква те да надхвърлят 200 милиона. Като град, който играе ролята на символ на просперитет във всички сфери, Русе подкрепя и насърчава местния бизнес, който е основен индикатор за добре работеща икономика, заяви кметът. 
На форума, организиран от вестник „Стандарт“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България беше обсъдена и необходимостта от справяне с демографската криза, както и идеята за по-широко изучаване на румънски език, тъй като Румъния е сред стратегическите бизнес партньори на страната ни. 
През пролетта ще бъде организирана още една среща в Русе, на която ще бъдат поканени регионалният и транспортният министър, анонсираха организаторите.