На 14 ноември се чества денят на свети апостол Филип. Той е един от дванайсетте апостоли, които следвали Христос. След разпъването на Спасителя, Филип проповядвал Божието слово в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия и извършвал чудеса. Едно от тях е възкресяването на мъртвец от Иерапол. Името на апостола се споменава в евангелския разказ за насищане на пет хиляди души с пет хляба и две риби.

Отначало проповядвал Евангелието в Самария, където чрез Господа извършил много чудеса. Благодарение на неговото учение множество хора забравили своите идоли и се обърнали към Бога. Апостол Филип обиколил много области в Мала Азия, разпространявал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавала го сестра му Мариамна. Към тях се присъединил към тях и св. апостол Вартоломей.

В град Йеропол в едно капище местните жители се прекланяли на змия ехидна, мислейки я за някакво божество. Апостолите, заедно с Филип разобличили лъжата, погубили съществото и разрушили езическия храм. След това много от неверниците повярвали в Бога. Един от тях е Стахий, който 40 години бил сляп. св. апостоли му възвърнали зрението. Той приел св. Кръщение и приютил божиите проповедници да живеят в неговата къща. Всички, които желаели да чуят спасителното учение се събирали там. Щом разбрал за това, разярен началникът, заповядал веднага да хванат последователи на Христа. Уловили Филип, Вартоломей и Мариамна и ги затворили в тъмница.

Най-накрая осъдил апостолите на кръстна смърт. Така Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни.

След деня в памет на апостола започва четиридесетдневният Рождественски пост, наричан също Филипов пост или „Четиридесетница на ап. Филип“.

Имен ден днес празнуват Филип, Фильо и Филка. Името означава обичащ конете.