Във времето на скандалите, съмнителната естетика и фалшивите новини един млад русенец - Иван Белчев, издаде необичайна, интересна и силно мотивираща книга - „Вдъхновяващи истории на успели българи“. Тя е проект на онлайн списанието „Амбиция“ и в нея са включени разговори и разкази на 50 наши сънародници доказали таланта, способностите си и силата на духа си по различни краища на света. Книгата ще бъде представена в Русе на 14 ноември, вторник, от 18 часа в регионална библиотека „Любен Каравелов“, а „Утро“ ще публикува историите на описаните в нея русенци с изричното съгласие и разрешение на издателя. Започваме с Таня Кънчева. Автор на материала за нея е Иван Белчев. Заглавието е на редакцията.

Таня Кънчева е забелязана още по време на обучението си от световни имена на висшата мода като Вивиан Уестууд и Ралф Лорен. В Лондон, където конкуренцията е огромна, тя работи за един от най-уважаваните дизайнери в момента - Николас Оуквелл. За харизматичната Таня всеки ден е вълнуващ, изпълнен с предизвикателства и невероятни истории от света на модата.
Таня Кънчева във вихъра на модата
Родена и израснала съм в град Русе, а от 4 години живея и работя в Лондон. Завършила съм бакалавър „Моден дизайн“ в Нов български университет в София, а преди това - Гимназията по облекло в град Русе. В София работих като дизайнер във фирма производител на ски и спортни облекла. По-късно заминах за Германия да специализирам в едно дизайн студио, което работеше за „Адидас“, „Найк“ и други известни спортни фирми. Пътувах и посещавах различни изложения, за да съм в час с новостите в сферата на модата, технологиите, материите, платовете, цветовете и т. н. Създадох контакти и се върнах обратно в София, като продължих да работя на частна практика дистанционно. По-късно обаче, докато движа частните поръчки за дизайн на спортни облекла, исках да науча повече за мениджмънта, маркетинга и връзките с обществеността.
Започнах работа в маркетинговия отдел на интернационална компания за мобилност на студенти, което ми даде възможност да усъвършенствам английския си език, комуникирайки ежедневно с хора от различни държави. Естествено съдбата си знае работата и един ден ми предложиха да ме преместят в английския офис на фирмата в градче на 100 мили от Лондон с договор за минимум 1 година. Заминах за градчето, но никак не ми беше лесно да взема това решение, тъй като в София вече се бях установила добре и не бях от хората, които ще вземат решение да заминат за чужбина лесно. Както и да е, гмурнах се в предизвикателството. А на Лондон никак не му беше трудно да ме спечели и заинтригува още от първия път, когато го посетих - обожавам големи градове, които ме респектират и има какво да науча, докато ги опознавам.
След година работа и спестяване в малкото градче реших, че искам да видя как стои въпросът с образованието в Англия и си поставих за цел да разуча как да кандидатствам и запиша магистратура. Оказа се всъщност далеч по-различно от очакванията ми. Завърших специалност „Текстилен дизайн“ след година и се дипломирах успешно в Лондонски университет по изкуствата (същият, който са завършили Стела Маккартни, Джон Галиано и Александър Маккуин). През годината на обучението си спечелих един моден конкурс, организиран от Сваровски, който определено ми даде тласък за в бъдеще.
Да работиш за световно известни имена в модата
В момента работя за модна къща за висша мода - „Nicholas Oakwell Couture London“. Всеки мой ден е вълнуващ, различен и не зная как ще протече или кого ще срещна. Случки и преживявания има безброй, тъй като сред клиентите ни често има принцеси, кралски особи, известни филмови, музикални и кино звезди. В момента обличаме Никол Шерцингер, която е съдия в английския Екс фактор, певицата Черил Коул, актрисите Кристин Скот Томас, Кейт Бекинсейл и други. А около тези известни дами „звездният им прах“, драмата и абсурдните истории са безкрайни. Но трябва да запазя конфиденциалност.
Късмет или плод на упорит труд
Понятие като късмет в големия, мултикултурен, космополитен град, какъвто е Лондон, няма. Всеки тук е дошъл с надежда да постигне мечтите си, да работи в сферата, която иска, изобщо да живее по-добре от мястото, откъдето идва. Конкуренцията е огромна. Има минуси, особено това с какво око се гледа на източноевропейците. Истината е, че тук трябва да умееш да се презентираш добре, дори и грубо да звучи - да можеш да се продадеш. Важно е впечатлението, което оставяш, и дали носиш харизмата. Хората тук са много забързани и искат да видят от теб цялостния пакет - талант, отношение, бързина, качество. Изборът на неопитен служител носи недобри последствия, никой не иска това във фирмата си. Ако тук искаш нещо, трябва да си фокусиран, амбициран и да се бориш да го постигнеш със зъби и нокти. Много хора се отказват, като усетят препятствията. Особено в сферата на модата и изкуствата предлагането е огромно, тъй като талантите можеш да ги видиш по улицата, в кафето, в метрото, буквално навсякъде. Всеки е дошъл да покаже на какво е способен, търсейки своята „публика“.
При Вивиан Уестууд попаднах, след като бях забелязана на дизайн конкурса, който спечелих в Италия по време на обучението си. А относно Ралф Лорън - предложението дойде спонтанно. Обадиха ми се по телефона от маркетинговия отдел на марката в Лондон. Открили ме в Инстаграм. Това е друга тема, но Инстаграм тук е като безплатен портал да рекламираш себе си и да показваш какво правиш в професионален план. Във flagship бутика на Ралф Лорън в Мейфеър (елитен квартал в Централен Лондон, известен с луксозни жилища - б.р.) бях наета да скицирам новата колекция от седмицата на модата в Ню Йорк, докато течеше лайф (на живо - б.р.) ревюто.
Процесът по създаването на една модна илюстрация
В зависимост от това какъв brief (описанието на проекта - б.р.) се изисква. Основно рисувам дигитално с дигитален таблет за рисуване, тъй като това позволява да бъдат правени промени и обработки. Но англичаните са традиционалисти и имам клиенти, които държат да използвам просто молив, хартия и акварелни бои. Правя модни скици с детайли за платове и кройка, скици от събития, графично оформени илюстрации за банери, уеб лейбъли с промоционален характер и последния ми проект за „Yves Saint Lauren Beauty“ представляваше промоция на новата колекция гримове на марката. От мен поискаха да рисувам с гримове върху хартия. Беше забавно и експериментално - абсолютна новост за мен.
Работа от всяка точка на света
На практика мога да работя дистанционно от всяка точка на света, с условие мястото да ми харесва и да ме интригува. Аз само така работя успешно, когато съм мотивирана и завладяна от това, което ме заобикаля, ако ми доскучее, значи няма да се получи. Но като цяло обичам много България и много ми липсва.