Д-p Ангeл Кyнчeв е главен държавен здравен инспектор. Той e зaвъpшил мeдицинa в Плoвдив пpeз 1985 г. Първата му месторабота е в oтдeлa зa пpoтивoeпидeмичeн кoнтpoл в хacкoвcкaтa ХЕИ. От 2001 г. е в Министерството на здравеопазването, в отдел „Противоепидемичен контрол“. През 2008 г. е назначен за директор на отдел „Надзор на заразните болести“, а двe гoдини по-късно e пpeнaзнaчeн кaтo глaвeн дъpжaвeн здpaвeн инcпeктop.
Д-р Ангел Кунчев бе в Русе за участие в Деветата национална конференция по превантивна медицина, на която изнесе доклад за профилактика на ваксинопредотвратимите заболявания в България. Той отдели от времето си специално за въпросите на „Утро“.


- Д-р Кунчев, вие купихте ли противогрипна ваксина за семейството си?
- Всички членове на семейството ми, които са в рисковата група, вече са ваксинирани - и моите роднини, и тези на съпругата ми. Правя го, защото съм убеден, че това е необходимо. 
Целта на ваксинацията срещу грип никога не е била да постигнем някакво огромно покритие сред цялото население - няма смисъл от тази работа, защото много голяма част от хората могат да изкарат грипа и го изкарват всяка година без особени усложнения. Да, налага се 3-4 дни да останат вкъщи, да пият някакви препарати, много е неприятно наистина, но един здрав организъм не би трябвало да има проблем с грипа. Разбира се, че изключения винаги има. Млади и здрави хора е възможно да получат усложнения като менингити, енцефалити, неврологични проблеми и дори да си отидат от този свят. Слава Богу, те никак не са много на фона на 400-500 000 заболели в България при средна епидемия, тези случаи са не повече от 10.
Идеята е да защитим хората, за които грипът е много опасен - тези над 65-годишна възраст. Обикновено добавяме и хората с хронични заболявания, но често те се припокриват, защото над тази възраст рядко има човек без диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност. Бихме искали да защитим именно тези хора и това е осъзнато както от Световната здравна организация, която дава много точни препоръки в това отношение, така и от Европейската комисия, която препоръчва на всички страни членки да достигнат покритие на ваксинация от 75% на хората в тази възраст.
- Но дори ваксинирани против грип хора се разболяват, защо?
- За да бъда максимално откровен с вас, ще ви кажа, че ако има ваксина, която не харесвам, то това е именно грипната. Не защото имам претенции и не вярвам в действието й, а защото е най-слабо ефективна. Обаче пък няма по-добро от нея и няма какво друго да предложим на хората, които искат да са сигурни, че са взели всички мерки срещу грипа. Ефективността на ваксините се определя по следния начин - имате 100 души с имунизация и ако 92-95 от тях не се разболеят, значи ефективността е добра. Никога не е 100%. При грипната ваксина ефективността се движи в различните години между 50-60-70%, което е значително по-ниско от другите и това е причината да не я харесвам. Миналата година тези показатели бяха още по-ниски и колеги от американски институт изнесоха данни, че били 20%. Лично аз допускам, че е истина, тъй като постоянната изменчивост на грипния вирус прави така, че обезсилва ваксината. От момента, в който се изолира щамът, произведе се ваксината и се приложи, грипният вирус вече не е същият. Въпреки това ваксината може и да не ви предпази от заболяване, но няма да позволи тежко заболяване, усложнения и смърт. Особено за възрастни хора, често боледуващи деца, хронично болни и т.н. Дори хора, които работят на места, където имат чести и разнообразни контакти с други хора, е добре да имат ваксина също, въпреки че са млади, здрави и нямат притеснения - говорим за превенция. 
- Мненията за ваксините изобщо в българското общество са полярни и пълното им отричане се застъпва пак така - от най-ниско образованите и от най-модерните млади. Защо се случи така напоследък?
- Поради много причини, които започват от народопсихологията и достигат до политиката, хората не вярват на държавата, на държавните структури и системата на здравеопазване и това се отразява върху действията им. Ако вие нямате доверие на личния си лекар, защо сте го избрали?! Ами отпишете се, намерете някого, на когото вярвате и той ще носи отговорност за здравето ви. Не може лекарят да ти каже едно, ти да влезеш в интернет, да прочетеш нещо от някого, да правиш каквото си искаш и после да очакваш лечебен ефект - няма как да стане. 
- А твърденията, че лекарите настояват за ваксините поради обвързаност с фармацевтичните компании?
- Ако има нещо, от което фармацевтичните компании нямат никаква сметка, това са ваксините. Първо, защото намаляват общата заболеваемост, второ - ако говорим за грипната ваксина, тя струва 10 лева, а медикаментите, които ще приемете при неусложнен грип, ще ви излязат пет пъти по-скъпо. При усложнен - не мога да смятам толкова, тъй като ще се наложи и да се влезе в болница. Какъв икономически смисъл да търсим в нещо, което струва 10 лева!
- Да, но се чуват твърдения /в интернет, разбира се/, че множеството случаи на деца със състояния от аутистичния спектър са вследствие именно на ваксините.
- Такава връзка може да се направи само след сериозно научно проучване, а такива има достатъчно по света. Връзката, която се опитаха да направят между ваксината срещу морбили с аутизма, на ваксината срещу хепатит Б с мултипленната склероза и още други, бяха категорично отхвърлени с научни методи. Ако беше хваната минимална причинно-следствена връзка, щеше да е ясно на всички и щяха да се вземат сериозни мерки. Нещо повече - хванаха се манипулирани изследвания на този  д-р Андрю Уейкфийлд, който първи направи това съобщение, отнеха му правата и той в момента не работи като лекар, просто защото е изнесъл неверни факти.
- Вашите деца ваксинирани ли са?
- Моите деца са ваксинирани срещу абсолютно всичко, което влиза в календара, плюс една-две от препоръчителните ваксини. Няма по-голямо доказателство за убедеността ми във ваксинациите. Не мога да лъжа хората и затова имам точен критерий. Попитайте който и да е лекар дали е ваксинирал децата си и ще чуете един и същ отговор - поне 99.9%. Друг е въпросът, че ние, българите, сме малко труден народ, вярваме в световната конспирация, убедени сме, че самолетите пръскат вируси, че грипните щамове се създават в специални лаборатории на Световната здравна организация, като основната цел е да се намали човечеството и да се избият повече деца. Глупостите край нямат. В много от западните държави имунизационният календар не е задължителен, а имат покритие от над 95%. При нас е задължителен, а започнахме да отслабваме в покритието. Въпрос на доверие и културна характеристика на обществото. 
- Ако се върнем на противогрипната ваксина - имаме ли още време да я поставим?
- Има един критерий и това е да има 20 дни преди срещата с вируса. Тъй като статистиката показва, че реално епидемията в България започва в края на януари, но случаите зачестяват още в края на декември, ясно е, че към 20 декември трябва да имаме изграден имунитет. Това означава, че най-късно до края на ноември трябва да сме поставили ваксината, за да може организмът ни да изгради антитела.
- Вече има нова, четиривалентна ваксина. Нея ли трябва да изберем?
- Не е задължително. Тя дава малко по-широк спектър на защита. Б-щамовете рядко предизвикват епидемия, така че при всички случаи ще имаме грип А - Мичиган или Хонг Конг, но в последните години наистина Б-щамовете все по-често се появяват и има голяма циркулация. Самата група Б има само две щамови линии - Амагата и Виктория. Четиривалентната ваксина дава по-широка защита, но ако целта е да се предпазим, и тривалентната ще свърши работа. 
Данните, които имаме от Австралия за зимния сезон, който приключи при тях и имаха страшна грипна епидемия през август, дават много отчетливо две засегнати групи тази година - хора над 65-годишна възраст и подрастващи от 5 до 18 години. Така че ако искаме да ги предпазим, това е начинът - ваксина.