Искаме да въведем система, която да обвърже данъците на големите международни компании с ролята, която те играят на различните пазари на страните членки на Европейския съюз. Това заяви френският евродепутат Ален Ламасур по време на кръгла маса в София на тема хармонизиране на данъчното законодателство в ЕС, в която участва и холандският му колега Паул Танг, предаде репортер на Economic.bg.

Двамата дадоха за пример американските технологични гиганти Facebook и Apple, които, въпреки че имат голям брой потребители и клиенти на територията на ЕС, не плащат данъци в държавите членки. „Facebook има около 32 млн. потребители във Франция, почти половината от населението, но не плаща нито евро за данъци в страната. В България има около 3 млн. потребители на социалната мрежа, но и тук компанията не плаща нищо”, заяви Ламасур.

На срещата с евродепутатите присъстваха и представители на двете най-големи български работодателски организации - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Ламасур и Танг предлагат в ЕС да бъде въведена обща данъчна политика. След въпрос няма ли България да бъде ощетена от хармонизиране на европейската данъчна политика, тъй като страната ни привлича чужди инвеститори с евтината си работна ръка и сравнително нисък корпоративен данък, евродепутатите коментираха, че в настоящата ситуация страната ни губи от това, че въпросните инвеститори плащат сравнително ниски или никакви данъци. „Сегашните данъчни  системи за корпоративни данъци (в различните държави членки – б.а.) са остарели. България не печели в тази игра, а напротив – губите”,  заяви Танг. Именно затова Европейската комисия ще се стреми да поднови предложението си за въвеждане на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък.

Двамата европейски депутати коментираха, че се надяват по темата да бъде постигнат консенсус по време на българското Председателство на Съвета на ЕС или най-късно през втората половина на 2018 г., когато ще е австрийското Европредседателство.