След като се стигна до протест и срещи с ръководството на министерството на земеделието, храните и горите, стана ясно, че пчеларите все пак ще получат държавна помощ de minimis в размер на около 2,4 млн. лв. Очаква се средствата да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), което ще се проведе в понеделник. От земеделското министерство заявяват, че пчеларите ще получат парите до Нова година. Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията.
Помощта de minimis ще бъде дадена за пчелини с от 20 до 200 кошера. В условията за отпускането няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства с цел през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период.
На срещата между зам.-министрите на земеделието, храните и горите Цветан Димитров и Лозана Василева с представители на пчеларски организации е обсъдено за следващата финансова година, според възможностите на бюджета, да се търси и възможност за целева кредитна линия, която да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство. Предстои да бъдат направени проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.