Изпращаме 2022 година с горчивия привкус на непродаден мед, а това, което е реализирано от повечето пчелари, е на не много добра цена. Очакванията ни са за дебел сняг. За нас важи в пълна сила поговорката „Дебел сняг, голям комат“, коментира председателят на сдружение „Пчелари-Русе“ Иван Кънев.
Равносметката за годината сочи, че зимата в началото на 2022 година носи общо едва 5 см снеговалеж в Русенско. А пчеларите казват, че сезонът е добър, когато общият снеговалеж е над 1 метър. Пролетта пък продължава с недостатъчно дъждове, което оказва влияние и върху добивите.
„Специално при нас в Североизточна България за поредна година ни мори суша, която намали добивите от слънчогледа, липата, билките. За сравнение колегите в Северозападна България се радваха на прекрасно време за добиви. Един колега там се хвали, че е извадил над 50 килограма от кошер. При нас, в Русенско, отново се движим от 12 до 17 килограма мед средно от кошер“, обяснява пред Агри.БГ Кънев.
За трета поредна година пчеларите се сблъскват и с топла есен, която кара пчелите да продължават да се развиват. Това обаче ги изтощава за зимата. Проблем тази година е също голямата инвазия на оси, които изчистват слабите и болните пчелни семейства. Капаните, които пчеларите залагат, са пълни.
„За щастие, проблемът с пръсканията и мора на пчели намаля. Системата ЕПОРД работи, но ефектът от нея беше по-скоро психологически. Все повече земеделци започнаха да обявяват пръсканията, да ползват правилните препарати, да се съобразяват нощно време. Те все по-често се обаждат на пчеларите, особено за рапицата. Има комуникация, по-различно е, но това е чисто психологически ефект“, смята Кънев.
Относно т.нар. украинска помощ от 20 лева на кошер той подчерта, че не е ясно на каква база тя е изчислена. Обещано е доплащане до края на годината, но не е ясно кога и колко.
„Как са определени сумите, които ни дават заради войната в Украйна, е мътна Индия. Няма точни цифри кой сектор точно колко е загубил“, подчертава пчеларят.
Неговите лични сметки показват, че разходите му през 2022 година са се покачили с не повече от 10%, но е вдигнал с 20% цената на меда, който продава само на дребно.
„Разбира се, не мога да бъда показател за всички колеги. Отчитам, че от два месеца насам нафтата, която беше достигнала 3,60 лева за литър, сега е 2,82 лева. Вярно е, че бурканите поскъпнаха със 100%, а капачките с близо 70%, но те са само един консуматив. Средно годишно разходите не са се покачили толкова много“, смята Кънев.
По-големият проблем е, че през 2022 година не се търси български мед и той стои нереализиран. Цената на предлагането падна с около 15% спрямо година по-рано.
„В момента предлаганията са до 4,80 лева за килограм за конвенционален мед букет, а миналата година беше 5,80 лв./кг. При биологичния мед е друго. Например акациевият мед тази година започна на 12 лв./кг, спря на 10 лв./кг и търсенето приключи. Сделки почти няма, продукцията стои в складовете, което го отдавам на евтиния внос на мед от страните от Меркосур (междуправителствена икономическа организация, обхващаша почти цялата Южна Америка - б.р.). От друга страна обаче, цената на дребно се покачи“, изчислява Иван Кънев.