След като беше изхвърлен от новите американски собственици на „Формула 1“, Бърни Екълстоун, който беше 40 години начело на най-комерсиалната автомобилна надпревара, отново намери начин да хвърли бомба и да размъти водата. 87-годишният британец получи забрана да се явява в боксовете за Гран при на САЩ, а в навечерието на снощната Гран при на Мексико даде шокиращо интервю, в което обяви, че ръководството на „Формула1“ винаги е помагало на ”Ферари”.

"Формула 1“ е „Ферари”, а „Ферари” е „Формула 1“, заяви Екълстоун пред в. „Дейли Стар”. - Да се помага на „Ферари” винаги е било най-умното нещо, което трябва да се направи. Винаги това се извършваше чрез техническите правила.”

"Вярно е, другите отбори също са важни, но „Ферари” е нещо повече от това, каза Екълстоун. През годините бяха направени много неща, които помогнаха на тима да печели." Той обаче подчерта, че сегашният състезателен директор на Ф1 Чарли Уайтинг не е бил участник в схемата за облагодетелстване на Скудерията, за разлика от предшествениците му.

„Най-много помощ имаше при развитието на двигателя, разкри Екълстоун. – Сега същото важи и за „Мерцедес”. Да спечелиш срещу „Ферари” винаги носи много повече дивиденти.”

Британецът намекна още, че двата съперничещи си гиганта вероятно донякъде са обединили усилията си срещу останалите. И най-вече – срещу „Ред Бул”.

„В един период „Ред Бул” доминираше тотално. Сега обаче отпред са „Мерцедес” и „Ферари”. Струва ми се, че от Мерцедес” има известно прехвърляне на технологии в Маранело и твърдя, че това е добър ход.