Какво представлява европейската гражданска инициатива и как функционира поканата към Европейската комисия, която може да предложи законодателство по въпроси, които са от първостепенно значение за тях и по които ЕС има законодателни компетенции - това бяха част от темите на вчерашната среща в Бяла. Тя се организира от областния управител Галин Григоров във връзка с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото родно председателство на Съвета на ЕС. На жителите на Бяла беше разяснено, че дадена гражданска инициатива трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на ЕС от най-малко 7 от общо 28-те държави-членки, като във всяка от тези 7 държави се изисква достигането на минимален брой поддръжници. Инициативата може да бъде подкрепена от всички, които имат право на глас при изборите в Европейския парламент. 
На срещата бяха представени също ползите за България от членството й в ЕС, както и механизмът за финансиране на съюза. Подробно беше разгледана институционалната структура на Европейския съюз, като се направи ясно разграничение между структурите в „институционалния триъгълник“ на ЕС, а именно Съвет на ЕС, Европейски съвет и Съвет на Европа. 
Сред останалите важни теми в срещата беше ротационното председателство и основните функции, които страната ни ще поеме по време на него. Детайлно бяха представени и приоритетите пред предстоящото председателство, насочени върху измеренията за сигурност и стабилност, Европейската перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, свързаност и сближаване, както и младите хора като бъдещето на Съюза.
Домакин на събитието беше кметът на Бяла Димитър Славов, а сред официалните гости бяха зам.областният управител Свилен Иванов, председателят на общинския съвет Мариан Антонов, зам.-кметът Евгени Димов, кметове на населени места от общината.У