Опитвате се да се лишите от любимите сладкиши и дори започвате диети, но кантарът показва все едни и същи килограми, а коланът вече се нуждае от пробиване на нови дупки. Мечтаете да може отново да облечете дрехите, които отдавна не ви стават, но все още стоят като нови в гардероба. А вие продължавате да не разбирате как се появи големият корем и как да намалите талията. В следващите редове ще разгледаме няколко от основните причини, поради които големияг корем не спада.

Но преди това е добре да разгледаме как се появява той при половете. Складирането на мазнини при двата пола е на различен принцип. Характерно за мъжете е от определена възраст да се появява така нареченото бирено коремче. Това се дължи на факта, че организмът на силния пол приоритетно складира мазнините в областта на корема. А щом се запълни капацитетът на корема, мазнините започват да се складират около мускулите, панкреаса и черния дроб. В много от случаите освен визуално това натрупване се отразява и здравословно. Появяват се високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и други заболявания.

Натрупването на мазнини при жените обаче е на друг принцип. Техните

депа за складиране

са дупето и бедрата

Причината за това са високите нива на хормона естроген в организма. Тези енергийни запаси могат да послужат на майките, които се нуждаят от много енергия, докато са бременни или кърмят. Щом капацитетът на краката се запълни, започват да се образуват коремните тлъстинки, но основна причина жените да започнат да напълняват в областта на корема е навлизането в менопаузата. Тогава производството на женски хормони рязко намалява, а количеството тестостерон, което също присъства в организма им, отвежда мазнините към корема. Също като при мъжете.

Ако все пак сте решили да се борите с особеностите на организма си и искате да разкарате големия корем, ето няколко възможни причини, поради които той така упорито стои:

1. Пиете твърде много алкохол

Вероятно не подозирате, че алкохолът е доста калоричен. Любимата на много мъже бира например съдържа по 135 калории на 350 милилитра, а предпочитаното от много жени червено вино има по 125 калории на всеки 150 милилитра. Но тези числа са нищо в сравнение с пиня коладата, която е енергийна бомба със своите 500 калории за една чаша. Причината алкохолът да не ви позволява да свалите мазнините на корема е, че калориите от спиртните течности не се натрупват в тялото, а се използват веднага. Тази бърза енергия не позволява на организма да разгради коремните тлъстини, които играят ролята на енергийни депа. Вероятно ще попитате, а защо тези, които наистина злоупотребяват с алкохола, са много слаби. Това е така, защото в повечето случаи алкохолиците не приемат почти никаква храна, а само алкохолни напитки, които не дават на тялото нужните му протеини, витамини и полезни мазнини.

2. Остарявате

За жалост, учените все още не са намерили начин да накарат човешкия организъм да спре да старее. Необратимите последствия от възрастта карат метаболизма да се забави. Така мазнините се разграждат по-бавно и се трупат по-лесно. Както вече отбелязахме в началото, при жените този процес се случва вследствие на менопаузата. Тогава естрогенът в тялото намалява и тестостеронът си казва думата. Мъжете с възрастта стават по-лениви. Не отделят толкова много време за физически натоварвания както на младини и това веднага започва да се отразява в областта на корема. Но с правилните упражнения за вашата възраст се намира начин да се преборите с тлъстините и да се запазите с добро здраве.

3. Правите грешните физически упражнения

Тичането и карането на колело са добър начин да поддържате добра сърдечна дейност, но ако искате да се преборите с коремчето, се налага да се правят по-тежки физически упражнения. Включете към спорта си вдигането на тежести. То помага мускулите да останат по-дълго с годините в добър тонус, а по-големите мускули се нуждаят от повече енергия. Така вместо въглехидратите да се трупат като мазнини на коремчето, ще отиват за захранване на мускулите ви. Препоръчително е да отделяте поне по 2 часа на седмица за спорт, който да включва и силови упражнения. Но имайте предвид, че трябва да се съобразявате с възрастта и физическите си травми и в никакъв случай да не се претоварвате.

4. Ядете твърде много джънкфуд

Всички обичат пържени картофки или вкусен бургер с много кетчуп и майонеза. Тези храни, популярни като джънкфуд (от англ. храна боклук), като чипса и сладките газирани напитки имат много негативно влияние върху тялото. Освен че съдържат много мазнини, които се трупат по корема, те имат възпалително действие върху организма. Джънкфуд храненето застрашава здравето от токсини, тежки метали и други трудно прочистващи се вещества, които му вредят. Затова е добре да бъдат избягвани и замествани с храни, богати на антиоксиданти. Такива са ягодите, броколите, фасулът, кивито и други. Антиоксидантите имат свойството да изчистват организма от токсичните вещества и да забързват метаболизма. Така тялото ще усвоява добре всички хранителни вещества и няма да натрупва мазнини.

5. Приемате грешните мазнини

Тялото се нуждае от мазнини, но е много важно какъв вид са те. То не усвоява всеки вид по един и същи начин. Прекомерната употреба на мазнини от месо и млечни продукти, например би довела до появата на тлъстинки около корема. Затова е добре да се приемат мазнини и от растителни източници като зехтина, авокадото, ядките, слънчогледовите семена и рибеното масло. Тези храни съдържат омега-3 мастни киселини, които са много полезни за тялото, но то не може да ги произвежда. Този вид мазнини не се натрупват, а дори напротив - те редуцират количеството на вредните наситени.

6. Физическото ви натоварване не е достатъчно

Много хора се опитват да се ограничат в храненето. Някои буквално преживяват само на 100 грама картофи. Важно е да се отбележи, че каквито и нечовешки диети да предприемете, нищо няма да се отрази така благоприятно на тялото ви, както активното спортуване. Затова обърнете внимание на времето, което отделяте за физически упражнения. Ако то не е достатъчно, се опитайте да го увеличите, защото явно консумирате повече храна, отколкото енергия изразходвате. А тези, които се опитват да свалят корема, като правят само лицеви опори, трябва да знаят, че така планът им няма да сработи. За да не се натрупват мазнини, трябва да се натоварват всички мускули. Само така се изразходва пълното количество енергия, което се приема с храната. В противен случай калориите ще продължат да се складират в областта на корема.

7. Живеете под постоянен стрес

Кратки срокове на работа, сметки, деца - всички тези фактори носят стрес със себе си. Когато количеството му е в твърде големи дози, е невъзможно да се свалят килограми. В днешни дни това се случва особено осезаемо в средната възраст. До известна степен това се дължи на факта, че тогава човек създава семейство и е под постоянен стрес, защото вече трябва да се грижи не само за себе си, а за цяла група хора. Напълняването вследствие от този фактор се дължи на хормона кортизол, който се отделя от надбъбречните жлези. В големи количества той нанася много вреди на организма. Възпрепятства работата на паметта, причинява остеопороза, а също и намалява мускулите и увеличава мазнините. Затова опитайте се да намерите всекидневни занимания, които ви успокояват и намаляват количеството на този хормон в тялото ви.

8. Страдате от недоспиване

Много хора страдат от недоспиване, но именно това може да е причината да се появи големият корем.

Американско проучване, продължило 16 години с участието на 70 000 жени, показва, че тези, които спят по 5 часа или по-малко, са много по-податливи на напълняване. Липсата на сън води и до други проблеми за организма. Затова е препоръчително да се спи не по-малко от 7-8 часа на нощ.

9. Болни сте

Рязкото напълняване и невъзможността за отслабване може да е заради заболяване. Това може да се дължи на прекомерно количество тестостерон в организма. Друга причина може да бъде диабет или преддиабетно състояние. Не пропускайте да си правите пълни изследвания поне веднъж годишно. Лошите промени в тялото са най-добрият индикатор за появата на дадено заболяване. Не пренебрегвайте сигналите му и помнете, че всяка болест, хваната в ранен стадий, се лекува много по-лесно.

10. Нямате достатъчно мотивация

В крайна сметка всичко опира до вас. Нужна е известна доза мотивация, за да може да свалите големия корем. Както вече отбелязахме по-горе, трябва да се ограничат определен вид храни, които си имат своя здравословен еквивалент. Трябва също да се спортува, защото изгарянето на мазнини става предимно чрез физически натоварвания. Тялото ни е като автомобил, чието гориво е храната. Сипвайте качествено гориво и не се притеснявайте да давате газ.