Франк-Валтер Щайнмайер възобновява традицията на посещения на германски президенти в Русия, но за нормализирането на руско-германските отношения е рано да се говори.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще посети Москва на 25 октомври, сряда. Така той възобнови традицията, прекратена от неговия предшественик.

Всички президенти на обединена Германия са смятали за свой дълг да посетят от уважение Русия. Изключение направи Йоахим Гаук, който бе президент на страната от 2012 до 2017 г. Той е бивш източногермански правозащитник и свещеник, който мразеше стопанина на Кремъл Владимир Путин и не криеше това.

Прохладна среща в двореца Белвю

Двамата се срещнаха само веднъж. Това беше в началото на лятото на 2012 г., когато Владимир Путин беше приключил смяната на местата с Дмитрий Медведев. Тогава Путин посети Берлин на път за Париж.

Германските телевизионни зрители сами успяха да видят тогава в каква именно атмосфера премина срещата между президентите на Русия и Германия. На стълбите на двореца Белвю Гаук само за миг сковано се усмихна, не подаде ръка на Путин и, обръщайки гръб на камерите и фотографите бързо отведе своя гост вътре. 45 минути по-късно след записване в книгата за почетни гости, ръкостискането, което е по протокол, все пак се състоя. Но продължи не повече от две секунди и беше лишено от всякаква топлота или сърдечност.

По време на беседата се състоя „много откровена“ размяна на мнения по въпроса за правовата държава. В превод от дипломатически на нормален език това означава, че двамата президенти са спорили силно, като всеки от тях е останал на своята позиция.

По-късно протоколните служби на двете държави предприеха вяли опити все пак да организират визита на Гаук в Москва. Такава визита се предвиждаше да се състои по повод откриването на Годината на Германия в Русия. Но след това тези планове бяха отменени. В Берлин говориха за несъответствия в работните графици на двамата президенти. Вървяха също така слухове, че получилият студен прием в Берлин Путин не е горял от желание да посрещне стопанина на Белвю в Кремъл.

„Епохални промени“...

Съвсем друго беше отношението на предшествениците на Гаук към руските лидери и посещенията им в Русия. Роман Херцог, който беше президент на Германия от 1994 до 1999 г., беше първият германски държавен глава произнесъл реч пред депутатите от Държавната дума през септември 1997 г.

Той говори тогава за „епохалните промени“ в отношенията между германския и руския народи, за шансовете демокрацията и правовата държава в цяла Европа да станат необратими, цитира басни на Крилов, и завърши своята реч на руски. „Нека заедно да построим бъдещето“, призова Херцог депутатите от Думата.

В топла атмосфера преминаваха визитите в Русия на Йоханес Рау и Кристиан Вулф. Двамата вземаха жените си и оставаха в Русия по няколко дена. Първият – четири, вторият – цели пет.

Йоханес Рау стана първият германски президент, който в покрайнините на Новгород посети възстановено гробище, където са погребани около 4000 германски и испански войници, загинали по тези места по време на Втората световна война /1939-1945 г./. А преди това в лекция пред студентите от Дипломатическата академия към руското МВнР Рау заяви, че страните от Евросъюза имат интерес не само от западната ориентация на Русия, но и от всеобхватното сътрудничество с Европа.

... и миналото „стратегическо партньорство“

Русия много се хареса на съпрузите Вулф през октомври 2010 г. С Дмитрий Медведев, който по онова време беше президент, Вулф разговаря 5 часа, а след това още няколко в Ново Огарьово с временно оказалия се на поста премиер Владимир Путин. Германският президент беше във възторг от руското гостоприемство, посети Санкт Петербург, Твер и Уляновск, много говори за ценностите на „партньорството в името на модернизацията“ и се обяви за отмяна на визите за руските граждани, желаещи да посетят една от страните на Евросъюза.

„Тази визита има за цел да покаже, колко много общи интереси в политиката и икономиката свързват Германия и Русия в тяхното стратегическо партньорство“, заяви тогава Вулф за своята визита. „Освен това за мен е важно по време на тази държавна визита да покажа приятелските чувства на Германия към руския народ“.

Визитата на Щайнмайер в контекста на конфликта в Украйна

Приятелски чувства към Русия изпитва и Франк-Валтер Щайнмайер. Нещо повече, хората, които добре го познават, заявяват, че той е от тази група германци, които се отнасят към Русия и руснаците понякога ирационално трепетно и искрено им симпатизира. Щайнмайер, заемайки поста на външен министър, не случайно всяка година се стараеше да посещава Екатеринбург, където четеше лекции в Уралския университет и получаваше искрено удоволствие от общуването със студентите.

При това Щайнмайер критично се отнасяше към руския президент Владимир Путин и не крие своето разочарование от Сергей Лавров, с който той е прекарал много часове на преговори в „нормандски формат“ на ниво министри на външните работи, стараейки се да намери политическо решение на конфликта в Източна Украйна.

В контекста на този конфликт трябва да се разглежда и неговата предстояща визита в Москва. В администрацията на германския президент специално подчертават, че визитата не е държавна, а работна. И нейната програма е съставена така, че Кремъл да не може да представи посещението на Щанмайер така, сякаш присъединяването на Крим и руската намеса в Донбас не се е състояла.

Поводът и програмата на посещението

Първо Щайнмайер ще положи венец на гроба на Незнайния воин, след което ще се срещне с представители на „Мемориал“, а след това в резиденцията на германския посланик – с Михаил Горбачов.

Той ще посети Петропавловския събор, чиято сграда руската държава възнамерява да върне на Евангелско–лютеранската църква на Русия по случай 500-годишнина от Реформацията. Берлин избра именно това събитие като повод за президентската визита. Щайнмайер се опитваше да върне църквата на протестантите още в качеството си на външен министър.

Германският президент не е променил своето доста критично отношение към руските действия в Крим и Източна Украйна. И не случайно още преди визитата си в Москва Щайнмайер посети балтийските държави, където за пореден път осъди присъединяването на Крим към Русия и обеща на Естония, Литва и Латвия подкрепата на Берлин по въпросите на националната сигурност и сътрудничеството с НАТО.

Щайнмайер няма илюзии за отношенията с Русия

„Нямам илюзии за състоянието на нашите отношения, но отсъствието на диалог не е алтернатива“, каза той в интервю за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Щайнмайер, както никой друг, разбира цялата трудност на намирането на изход от задънената улица на минския процес за политическо урегулиране на конфликта в Източна Украйна. Той без съмнение е уловил някои нови моменти, които в последните месеци звучат от устата на Путин. Пример може да бъде и последното изказване на руския президент пред Валдайския клуб – по-малко остро от обикновено.

На срещата с руския президент – това е последна точка от програмата – Щайнмайер няма да призовава за възобновяване на „стратегическото партньорство“ или „партньорството в името на модернизацията“ , а ще се опита да разбере, дали Кремъл е готов да води конструктивен диалог със Запада и например ще се съгласи ли да се разположат „сини каски“ на ООН на цялата територия на Донбас. /

--------

Никита Жолквер, „Дойче Веле“