Нов сериозен ръст в цените на жилищата в Русе отбелязва националната статистика за второто тримесечие на тази година. За периода април-юни цените се покачват с 3.9 на сто. Заедно с отчетените 5,2% увеличение през първото тримесечие, това означава 9,3% кумулативен ръст от началото на годината. Това е с 62 на сто повече отколкото за цялата 2016 година, когато повишението бе с 5,7%. За последните 12 месеца цените на жилищата в Русе са се покачили с 12,3%. 
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на март прехвърля котата от 1000 лева за квадратен метър и достига 1049 лева (536 евро). 
През миналата година цените на жилищата в Русе се покачиха с 5,7 на сто, отбелязвайки първия си по-сериозен ръст от срива на пазара през втората половина на 2008 г. Тази тенденция се засилва в първата половина на тази година. През второто тримесечие новото строителство поевтинява символично с 0,6%, но старото - поскъпва с 4,7 на сто. Същата е тенденцията спрямо миналия юни - 0,3% понижение на новото строителство и 15,2% ръст на старото. Цените на апартаментите в новопостроените кооперации обаче достигнаха 700-800 евро на квадрат и логично ножицата между ново и старо строителство започва да се позатваря.
Цените на жилищата в Русе достигнаха своя пик през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите. 
Дъното от 850 лева на квадрат бе ударено в края на 2010 г. и оттогава кретаха на едно ниво почти без промяна. За пет години до началото на 2016 г. НСИ отчита покачване с едва 1,64%, което е в рамките на статистическата грешка. Едва след април 2016 г. цените тръгнаха по-чувствително нагоре. 
9,3% поскъпване за 6 месеца означава, че закупилите апартаменти в края на 2016 г. са на печалба, тъй като забавянето най-вероятно би им донесло допълнителни разходи. Това е доста повече и от лихвите по жилищни заеми. Според последните данни на БНБ, за дългосрочните ипотечни кредити банките искат 4-5% годишно.