Отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане предлага за пореден път БСП. Този път това става чрез проектобюджета за догодина, който червените изготвиха и който трябва да бъде одобрен от конгреса в събота.

Необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, която към момента е 460 лв., но се предвижда да стане 510 лв.

Втората стъпка е на скалата е минималният осигурителен праг, който БСП увеличава от 2600 лв. на 3300 лв. За доходи под него ще се плащат 10%. За горницата над тази сума ще се плаща 15% данък.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатити ще се плащат 20% данъци.

Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително. 2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Проектобюджетът ни е стъпил на предизборната програма, изготвен е от експерти към съветите на Националния съвет, участват и депутати, обясни соцлидерката Корнелия Нинова. Тя обясни, че червените са стъпили на 3-годишната финансова рамка от юни тази година.

Обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв., предлага още БСП.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

Червените предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците, след което ще претрансфармират да не търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.