До Джаз фест Русе 2017 остава по-малко от месец, а „Утро“ продължава да ви представя участниците в концертите от 16 до 18 ноември в Доходното здание. Днес ще ви срещнем с млада и интересна група с русенско участие.

„Фънкалеро“ е основана през 2011 година от пианиста Васил Спасов. Той завършва Музикалния колеж в Бъркли и понастоящем изпълнява ролята на композитор и аранжор в редица проекти. Професор в Националната музикална академия София. Всички членове на групата са търсени студийни музиканти с богата музикална биография. Групата участва в програмата на големите клубове и фестивали в цяла България и се появи в телевизионни и радио предавания в страната. Групата издава наскоро първия си албум с оригинални композиции, написани от нейния основател Васил Спасов. Членове на „Фънкалеро“ са Димитър Льолев - алт саксофон, Мирослав Иванов - китара, Радослав Славчев - бас и Георги Марков - барабани. Името на групата е взето от едноименната композиция на Бил Евънс и е признание за наследството му.
Васил Спасов е възпитаник на Софийското музикално училище, завършил Българска музикална академия и има бакалавърска степен от колежа Бъркли по пиано и филмова музика. От дебюта си през 1989 година на сцената на 12-ия Международен джаз форум като част от проекта на проф.Симеон Щерев, Васил Спасов е изградил солидна репутация като изпълнител и композитор. Той е сред най-популярните джаз музиканти в България. Известен като лидер и съмишленик в редица проекти; пианист е в „Михаил Йосифов Секстет“, „Проект Роменоно“ и Милица Гладнишка, както и лидер на групата „Фънкалеро“. Той е известен на аудиторията в САЩ, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Австрия и Балканите. Автор на театрална и филмова музика. В момента Васил Спасов композира за Биг бенда на Българското национално радио, воден от Антоний Дончев. Професор в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.
Роденият през 1982 година в Русе Радослав открива таланта си на 10-годишна възраст, като започва уроци по китара. Преди да завърши Музикалното училище в родния си град, той се ориентира към бас китара. Първият му опит в група идва с проекта „Ahead“, който той основава заедно с съученика си Антоний Рикев, известен като „WahTony“. С „Ahead“ Радослав пътува до Норвегия, Франция, Гърция.
Скоро „Ahead“ се преместват в София, което означава интензивен клубен живот, студиен албум (2003) и четири клипа към него. Междувременно Радослав получава магистърска степен по бас китара от Музикалната академия.
В продължение на няколко години преподава в Центъра за музикални изкуства (2009-2011). Той се присъединява към различни проекти, сред които е алтернативното джаз трио „High Time“. Заедно с брат си Александър Славчев Радослав основава групата „Poppers“. През годините е работил с известни артисти като Васил Найденов, Стоян Роянов-Я-Я, Сесилия Лонг, Спенс, братя Мангасарян, Иво Папазов-Ибряма, „Фънкалеро“, „Сафо“. Понастоящем подготвя своя дебютен солов албум.
Мирослав Иванов е несъмнено един от най-известните и уважавани китаристи и музиканти, базирани в България. Той създава първата си група „DVX“, докато посещава Средно музикално училище в Шумен. С „DVX“ записва първия си албум, преди да се премести в София за следващите пет години в Музикалната академия „Панчо Владигеров“, за да получи бакалавърска степен и магистърска степен през 1998 г. През 2008 г. Мирослав е поканен да се присъедини към получилата награда ирландска рок банда, наречена „AMORIC“. Като китарист и водещ композитор той записва композиции с номинирания за Грами американски продуцент Брус Загър в Temple Lane Studios в Дъблин. Групата свири на много ирландски фестивали и в SolFest в Англия. През 2011г. Мирослав се завръща в България, за да запише своя инструментален музикален албум, а през 2012 г. става член на лейбъла „Music Clinic Records“, базирана в България. През 2013 г. Мирослав създава „Мирослав Иванов квартет“. През март 2014 г. групата записва и издава албума „Directions“ под продуцентството на „Music Clinic Records“.
Димитър Льолев е роден в Пловдив, но е израснал в Смолян, в сърцето на Родопите. Възпитан е в любов към традициите - баща му е бил народен музикант. Моментът, в който усеща необходимостта от изразяване на своята душевност чрез музиката, Димитър Льолев (в интервю за „Джаз ФМ“) описва с думите: „Бях в Холандия, за да изучавам джаз - музиката, олицетворяваща културата на Америка, когато почувствах желание да гледам назад и да изследвам собствената си национална култура.“ Той вярва, че е „истински българин, пътуващ по целия свят“.
„Оставете се музиката да ви повлияе след което ще дойде приемането и. Това е моментът, в който разбирате, че нищо няма да бъде същото. Притежавайки това ново знание, вие погледнете отново към себе си и структурата на света, вдъхновена от това богатство, което току-що открихте. Аз съм в такова състояние на духа в което само искам да създавам, да представям, да бъда щастлив“, описва творческия импулс Димитър Льолев.
Георги Марков е роден в София през 1982 г. Израства в музикално семейство и започва да свири на барабани на 10-годишна възраст. Петнадесет години, след като създава първата си група, през 2001 г. Георги отива в САЩ, където продължава да свири активно. През 2004 г. завършва Highland Community College с отличие и се записва в университета в Канзас с джаз.
През 2006 година Георги отива да живее в Ню Йорк, където продължава активно да развива уменията си на музикант като паралелно дава частни уроци по барабани. Малко по-късно започва да свири с група Kagero и през 2008 година групата записва дебютния си самостоятелен албум. От края на 2008 година живее в България. През 2013 година реализира дългогодишната си мечта и основава „The Band of Music School Band“. Заедно с преподавателската дейност, Георги Марков свири и записва активно с „Brass Association Combo“, „Dani Milev Band“ и групата „Фънкалеро“.