След като отчете много успешна финансова година и нетна печалба от 131 милиона евро, най-голямата гръцка търговска верига Jumbo планира да отвори 20 нови магазина на Балканите през следващите 5 години.

Според настоящите планове 17 от обектите ще са в Румъния, два в Гърция и един в България. B момента вepигaтa имa 51 мaгaзинa в Гъpция и още 22 в Kипъp, Бългapия и Pyмъния.

Компанията за стоки за дома и детски играчки подготвя емитирането на конвертируема облигация, за да събере до 250 милиона евро за финансиране на чуждестранното си разширяване.

Jumbo ще използва постъпленията от облигацията, за да финансира разширяването си в Румъния и да увеличи парите в брой, с които разполага, заяви президентът на компанията Апостолос Вакакис на среща с институционални инвеститори.

Въпреки 7-годишната финансова криза, в която изпадна Гърция, и направените тежки бюджетни съкращения, търговската верига се развива успешно и увеличава печалбите си.

Основната причина за това са ниските цени на предлаганите продукти и бързия растеж на бизнеса в Румъния и България. Българският пазар традиционно е един от най-силните за компанията, а румънският набира все по-голяма скорост. Именно заради това Jumbo ще разкрие нови обекти в двете държави.