Лионел Меси успя да отбележи хеттрик за националния отбор на Аржентина и по този начин донесе така ценната победа, която класира тима на световното първенство в Русия през 2018 г.

След разочароваща кампания в квалификационните групи "гаучосите" се нуждаеха от задължителна победа срещу Еквадор, за да могат да подпечатат визите си за Мондиала. Меси се изяви като лидер на отбора и отбеляза и трите попадения за успеха с 3:1.

Така световният вицешампион завърши на трето място в квалификациите на зона Южна Америка с 28 точки, което бе достатъчно за класирането на Мондиала. Уругвай и Колумбия също намериха място на финалите за сметка на носителя на Копа Америка Чили, който загуби от Бразилия с 0:3 и отпадна.

Еквадорците поведоха още в 1-а минута с гол на Ромарио Ибара. Попадението не смути гостите и те отговориха подобаващо. Лионел Меси взе диригентската палка и до почивката обърна резултата в полза на Аржентина. В 12-а минута той комбинира с Анхел Ди Мария и с техничен удар под плонжа на вратаря изравни резултата.

Отново Меси бе най-съобразителен в 20-а минута, когато отне топката от противников защитник и с удар под гредата направи 2:1.

След почивката Меси сложи точка на спора, отбелязвайки третия си гол в мача в 62-а минута след майсторски прехвърлящ удар. 

До края Мауро Икарди пропусна да вкара четвърти гол за Аржентина.