Изграждайки изпипана фалшива самоличност в социалните мрежи, българин е излъгал десетки наши сънародници, като от някои от тях е взел хиляди левове за евтини самолетни билети и мобилни апарати.

Това показа репортаж на bTV, а впоследствие сайтът „Уебкафе” разкри как от същите профили са изпращани коментарни текстове за техния и други сайтове.

Същото лице е било търсено и от национални медии като експерт по определени въпроси, а в интернет е имал огромна развита мрежа от приятели и познати.  

ГДБОП вече е по следите на лицето, чиято истинска самоличност им е известна, но на този етап не се разкрива.  

В „Фейсбук” и „Туитър” човекът се представя за „Александър Николов”, като в няколко профила с това име доскоро са фигурирали снимките на един и същ човек.

Пред хората „Александър” твърди, че е живее във Франция и е работил  за кандидат-президентски кампании, както и за авиокомпании.

Сред измамените за пари има адвокат, мениджър на банка и няколко журналисти. Някои са предоставили лични данни, включително номера на кредитни карти.

Една двойка например му дали 4000 лева за самолетни билети до Мексико.

Оказало се, че билети няма, а измамникът започнал да засипва жертвите с различни оправдания, преди да спре да се обажда и отговаря.

"Този човек поддържа един брилянтен образ в интернет пространството. Изградил си е чудесен имидж и страшно много хора му вярват, включително и аз, за съжаление", заяви Кирил Иванов, който живее във Великобритания и е бил „ужилен” с 300 паунда.

Според ГДБОП измамникът е един и не става въпрос за организирана престъпна група.

В социалните мрежи се разпространява предположението, че истинското име на човека е Спас Василев. Доста хора изразяват учудването си и споделят, че също са били заблудени от изграденото онлайн-его. 

То включва десетки снимки от различни места по света, голям брой мнения и позиции по различни въпроси. Любопитното е, че много от хората са имали истински приятелски отношения с човек, съществуващ само в социалните мрежи. 

"Фейсбук"-профилът му е неактивен от юли насам.