Въпреки неспирния есенен дъжд, макар и малко по-скромно и под чадъри, традиционният Празник на плодородието за четвърта поредна година привлече десетки русенци на централния пазар в събота. На маси от дървени палети с ръчно изработена украса изложители от региона и страната показаха еко, био и домашни продукти, а мотото на тазгодишния празник беше „Обичаме Русе“. Богатите маси бяха отрупани с месни деликатеси, сред които домашен бабек, родопска пастърма, биволски и телешки суджук. От щандовете на пазара русенци имаха възможност да си купят кисели млека, сирена, кашкавали с автентичен вкус. Силен интерес за поредна година предизвикаха медът и пчелните продукти на д-р Кехайов, както и сладката от шипка и сиропите. Три русенски хлебопекарни, едната от които произвежда тестени изделия само от лимец, също показаха стоките си. Младите и талантливи шеф готвачи от Гимназията по туризъм пък се представиха с мъфини и дребни сладки, а приходите от сладките изкушения ще отидат за бъдещи техни дейности. 
Царицата на плодородието отново приветства всички русенци и гости на града, които отпразнуваха настъпването на есента и най-плодородния период от годината. Тя впечатли присъстващите с уникалната си визия, с която спечели първо място за арт грим в Румъния тази година. Самодейци в есенни премени разтвориха душите си, пяха, танцуваха и вдигнаха градуса на настроението. Бяха представени и обичаи от старо време, свързани с основните летни и ранно-есенни дейности от стопанската година. С различни музикални изпълнения се включиха възпитаници на музикално студио за поп и джаз пеене „Икономов“, а специална фолклорна програма представиха самодейците от читалището в Средна кула.
Домакинът и шеф на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев“ прикани русенци да пазаруват стоки от нашия край и качествени български продукти, каквито могат да се намерят на пазарите. Сред гостите на празника беше и кметът Пламен Стоилов, който подчерта, че пазарите в Русе ще се превръщат във все по-атрактивни места за пазаруване, а условията за наемателите и клиентите ще се подобряват.
В края на празника дамите от читалището поднесоха на домакина Кунчев огромен венец от цветя и лично замесена пита, придружена с менци младо червено вино, с които бяха нагостени и всички, останали до края на тържеството.