Есента е тук, а с нея идва и едно от най-чаканите от меломаните музикални събития - Джаз фест Русе 2017. Той ще се проведе от 16 до 18 ноември в Доходното здание, а „Утро“ ще спази традицията да представи участниците в него. Започваме с „Ангел Заберски квинтет“.
„Ангел Заберски квинтет“ е съставен от изявените български джаз изпълнители Ангел Заберски-син (пиано), Мишо Йосифов (тромпет), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), Борис Таслев (бас) и Борис Петров-Парчето (саксофон). Те са добре познати на аудиторията в България както заедно, така и със своите индивидуални изяви в различни проекти, обхващайки цялата палитра на джаз музиката. 
В специалната програма „Арт скици“ квинтетът представя авторски пиеси на Заберски, сред които са „Спомени от Странджа“ и „Сладка чубрица“, вдъхновени от българския фолклор. С присъщия си професионализъм пианистът умело съчетава самобитните български ритми и мелодии със свободата на джаз импровизациите.
Програмата се допълва още от заглавията „You have to tell me“, „Хип-хоп реге“, както и и пиесата на Мишо Йосифов „Balkan voyage“. 
Добавени са също композиции с елементи на суинг, фънк и латино, представени в перфектно партньорство от петимата музиканти. Формацията е имала до момента редица успешни изяви у нас и в чужбина. 
Едно от най-запомнящите се участия е на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия) през 2014 г., когато ансамбълът вдигна на крака публиката в култовия клуб „Jazzkeller“.
Ангел Заберски-син е пианист, музикален аранжор и композитор на джазова и класическа музика. Син е на композитора и музикален педагог проф. Ангел Заберски. През 1996 г. завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. От 1996 до 2000 г. работи като аранжор за Биг бенда на Българското национално радио. През 1998 г. основава собствено джаз трио, а през 2000 г. - джаз октет, в който се изявява като диригент и композитор. През същата година започва да преподава импровизация в Нов български университет. Концертира като пианист в Германия, Гърция, Испания, САЩ, Франция, Швеция. През 2002 година е удостоен с наградата „Кристална лира“ в категория „Джаз“.
Стоян Янкулов-Стунджи твори еднакво добре както в българския фолклор, така и на джаз, поп и рок попрището. Изключителен инструменталист със завидна творческа биография. Неговата международна популярност включва участия в конкурса “Евровизия“, проекти с Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов, Хуан Гарсиа Херерос. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене, тъй като успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.
Борис Таслев е басист от поколението млади български музиканти, които със сигурност ще оставят трайна следа на джаз сцените не само у нас. Той е роден през 1979 г. На шестгодишна възраст започва да изучава класическа китара. През 2002 г. завършва НМА „П.Владигеров“. Има множество изяви на фестивали в България, Франция, Румъния, Австрия, Турция, Италия, Германия, Белгия. Член е на различни фолклорни, класически  и джазови състави и различни по стил групи. 
Михаил Йосифов е един от най-активните и успешни български джаз музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков“, а по-късно и НМА „Панчо Владигеров“. Освен музикант, който вече 25 години не се разделя с тромпета си, Мишо е преподавател, композитор и аранжор, участва в създаването на различни музикални проекти, пише музика за филми и театрални постановки и, разбира се, за собствената си джаз формация - Михаил Йосифов секстет. Сред музикантите, с които е свирил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, „Mezzoforte“, “Dephazz“, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Христо Йоцов.
Борис Петров-Парчето е роден в Русе през 1970 година. Син на големия български джаз саксофонист Петър Петров-Парчето, той открива музиката в най-ранна възраст. През 1982 г. става ученик в русенското музикално училище с кларинет. Печели два пъти конкурса за камерна музика „Златната Диана“ през 1984 и 1986 година. Започва да свири и на саксофон след поканата на Александьр Владигеров за участие в спектакъла Рапсодия в Синьо. Първите му стъпки като саксофонист са ключов момент за Борис и той продължава своята кариера, като през 1989 е приет за студент в Българска държавна консерватория специалност саксофон в класа на Светозар Русинов. Участва в много и най-различни музикални формации.  През 1991 г. основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992г. През същата година е ученик в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев. От 2000 година е солист оркестрант на Биг Бенда на БНР, кьдето работи и досега. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестьр на БНР, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина. През 2013 г. е поканен от проф. Пламен Джуров да изпълни неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.