Безсмъртният герой на Артър Конан Дойл - Шерлок Холмс, се е превърнал в такава мания, че много хора смятат, че той е реален човек, живял действително в Лондон в края на 19 и началото на 20 век. Достатъчно е само да споменем, че адресът „Бейкър Стрийт“ 221б всъщност изобщо не е съществувал по него време на тази лондонска улица, на която сградите стигали само до номер 100. Но днес единствената оцеляла викторианска къща между номера 237 и 239 е орисана да бъде домът на великия детектив, превърнат в музей. Разбира се, всичко е маркетингов трик с цел да привлича туристи и пари.
Въпреки че това им е известно, Шерлок маниаците не спират да изследват навиците на мъжа с уникална дедуктивна мисъл, превърнал се в страшилище за лондонските престъпници. Твърди се, че неотдавна в техните среди имало дори спор дали Шерлок е бил на диета, или не, предвид сухата му, слаба фигура. Дискусията завършила с консенсус: Холмс бил измършавял в резултат на нередовно хранене, нервно пренапрежение и лоши навици - нали помните, че почти непрекъснато е с димяща лула в устата, а и самият той не крие привързаността си към кокаина.
В интерес на истината обаче трябва да се каже, че тези лоши навици по онова време изобщо не се смятали за чак толкова лоши. Много водещи лекари тогава били убедени, че никотинът прочиствал белите дробове, а кокаинът се използвал като лекарство и стимулиращо средство. Колкото до диетата, тук нещата стоят още по-интересно. Стилът на живот във Викторианска Англия се определял от предпочитанията, вкусовете и навиците на кралица Виктория (1837-1901), а за нея е известно, че е имала внушителни размери, дължащи се на личната й диета, в която преобладавали ростбифът, мазните пудинги и сладоледът. Точно по това време там се родила и знаменитата английска закуска. Аристократите и дори средното съсловие сутрин сядали на маса, отрупана с агнешки котлети, пържени картофи, задушени бъбреци, пържена риба, бекон, кифли, конфитюр, плодове, чай. И всичко се изяждало. И ако някъде в романите и повестите за ненадминатия детектив прочетете „Шерлок Холмс седеше на масата и закусваше“, това би трябвало да означава, че хазяйката му мисис Хъдсън доста се е потрудила сутринта. Тази прословута закуска е доживяла и до наши дни с незначителни промени и обикновено включва: пържени яйца или омлет, пържен бекон, кренвирши или кървавица, пържени картофи, печени филийки, домати, боб, гъби, плодове, конфитюр, чай или кафе! Боже, кой може да изяде толкова неща и после да бъде работоспособен?!
Така че нищо чудно Артър Конан Дойл да е поставил своя герой на диета, за да не изпада в летаргия умът му от сутринта. Макар че самият Холмс в „Морският договор“, докато вдига капака на пилето с къри, казва, че кухнята на г-жа Хъдсън е малко ограничена, но като шотландка се справя добре със закуската. Често хазяйката оставя на бюфета храна, за да ядат Холмс и Уотсън, когато поискат, като не забравя и шишето с уиски и кутия с пури. Най-малката грижа на гениалния детектив е храната, което не пречи негови верни фенове да издадат... готварски книги с рецепти, които според тях биха се харесали на кумира им. Все пак в 60-те произведения на Дойл, посветени на великия детектив, Джон Бенет Шоу е изброил 198 споменавания на храна или хранене в своята книга „Храна, скъпи Уотсън“, публикувана през 1947 г. През 1976 г. пък излиза книгата „Вечеря с Холмс“ на Джулия Розенблат и Фредерик Зоненшмид с рецепти от Викторианска Англия. Розенблат е известен шерлокианец, а Зоненшмидт е президент на Американския кулинарен институт в Ню Йорк. Там например е дадена рецепта за закуска, която включва яйца с масло, картофени палачинки, ябълков сос, сладки рула, кафе и мляко, както и за пържола Тонга - намек за остров Тонга от романа „Знакът на четиримата“.
1976 г. изглежда бележи някакъв пик в шерлокоманията, защото през същата година излиза още една кулинарна книга - „Готварската книга на Шерлок Холмс“ с автори Шона Райт и Джон Фарел. Холмс, както е известно, никога не е готвил и по-вярно би било заглавието „Готварската книга на мисис Хъдсън“, но тогава маркетингът щеше да издиша. Както и да е. Тази книга е разделена на две части - първата е с рецепти от Викторианската епоха, които биха били познати на Холмс и Уотсън (ако бяха истински!), а във втората авторите предлагат меню за всяко конкретно произведение с гениалния детектив. Следващото по-значимо изследване на храната на Холмс се появява през 1997 г. във „Викторианската книга на Шерлок Холмс. Любими рецепти на великия детектив и д-р Уотсън“ от Виктор Бонел. Авторът е събрал 80 рецепти, представителни за епохата, като всяка от тях е придружена от извадка от мистерия на Холмс. Включени са и някои шотландски специалитети, все пак нали мисис Хъдсън е шотландка.
За да усетите вкуса и аромата от времето на Холмс и д-р Уотсън, ви предлагаме рецептата за пиле с къри, споменато в разказа „Морският договор“, публикувана в „Готварската книга на Шерлок Холмс“.
* „Alimentary, Dear Watson“ - заигравка с прословутата фраза на Холмс „Elementary, Dear Watson“

Пиле с къри

Необходими продукти:
500 г пилешко филе
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. мащерка
1 с.л. доматено пюре
200 мл течна сметана
сол
чили на прах
зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва ситно и се запържва в загретия зехтин на среден огън. Добавят се нарязаният чесън и настърганият джинджифил и също леко се запържват.
Пилешкото филе се нарязва на кубчета и в отделен тиган се запържва до златисто, подправя се със сол, чили на вкус, добавят се куркумата, кориандърът и мащерката. Накрая се прибавят лукът и джинджифилът и всичко заедно се пържи.
Доматеното пюре, кърито и сметаната се смесват и се добавят към пилешкото месо, разбърква се и се оставя на тих огън да се сготви. При необходимост се добавя сол или друга подправка на вкус.
Сервира се върху варен ориз.