Синдиците на Корпоративна търговска банка спряха продажбата на Русенска корабостроителница, съобщи  частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Огледите на някогашния гигант започнаха в началото на септември и трябваше да продължат до днес, 5 октомври, след което бе предвидено насрочването на търг.
Заповедта за спиране на продажбата обаче стопира процедурата. Мотивите за издаването й все още са неясни. До момента интерес към корабостроителницата са проявили шест български и чуждестранни компании, които вече са работили с нея и познават много добре възможностите й за ремонт и производство на плавателни съдове, уточни Хаджииванов.
Началната цена на „Русенска корабостроителница-запад“, както сега се нарича Корабната, е 32.3 милиона лева. Това е сумата, необходима за погасяване на кредита от КТБ, с който компанията е купена през пролетта на 2014 година, малко преди затварянето на банката. Срещу тези пари новият собственик трябваше да получи 15 парцела с обща площ от около 300 дка и множество сгради - цехове, работилници, складове и т.н. 
Засега обаче придобиването и очакваното съживяване на поелия към дъното завод се отлага за неопределено време. Последният построен в Русе съд бе пуснат на вода през 2011 година и оттогава Корабната стремително потъва в блатото на загубите, като наред с поръчките губи и над 3000 висококвалифицирани специалисти. Това се оказа добра новина за румънските корабостроителници в Галац, Мангалия и Констанца, които привлякоха готови обучени кадри и заради силно отслабената българска конкуренция, поддържана единствено от завода във Варна, вдигнаха цените 2.5 пъти.
Въпреки всичко, ако за Корабната в Русе се намери сериозен инвеститор, а не спекулант, компанията има сили да се изправи на крака и отново да печели, смятат експерти в бранша.