Поредни два блока в Русе ще имат нова визия, след като бъдат санирани безвъзмездно по националната програма за енергийна ефективност. За целта са предвидени 2 790 772 лева, с които ще бъдат обновени и освежени блок „Шейново“ на едноименната улица в квартал „Възраждане“ и блок „Чинар“ на ул. „Рени“ в кв. „Здравец Изток“. В тази връзка е обявена обществена поръчка, която включва проектиране, авторски надзор и изпълнение на строителни дейности. 
Срокът за изпълнение на строителството за всяка от жилищните сгради е между три и пет месеца. Предвидено е да се извърши топлинно изолиране на външни стени, на покрив и на под, да се подмени дограмата и да се постави енергоспестяващи осветления на общите части. 
Блоковете „Шейново“ и „Чинар“ са две от общо 17-те жилищни сгради в Русе, за които има осигурено финансиране по програмата и чието обновяване трябва да се осъществи тази и идната година. 
Фирмите, които искат да се захванат със строителните дейности по двете жилищни сгради, могат да подават оферти до 9 октомври, а на следващия ден специална комисия ще ги разгледа.