Две русенски фирми - „Дунав“ и „АБВ-Русе“, ще санират блок „Шейново“ на едноименната улица в квартал „Възраждане“ и блок „Чинар“ на ул. „Рени“ в кв.“Здравец Изток“. Това става ясно от протоколите за класирането на участниците по обществената поръчка, за която се състезаваха 11 фирми. За обновяването на поредните два блока, които ще бъдат санирани безвъзмездно по националната програма за енергийна ефективност, са заделени 2 790 772 лева. В надпреварата за обновяването на блок „Шейново“ за победител е избрана „Дунав“, а след нея на второ и трето място в класирането останаха софийските „НСК София“ и „Пи Ес Пи“. Останалите участници, които подадоха оферти за изпъление на строителните дейности по жилищната сграда в кв. „Възраждане“, са отстранени от участие. Това са софийската „Интерком“, варненската „Солей 06“, монтанската „Панов“ и две обединения - добричкото ДЗЗД „Добруджа Билдинг Линк“ и ДЗЗД „Ка Проектстрой“. 
За санирането на блок „Чинар“ се състезаваха три фирми, като за победител е избрана русенската „АБВ“, а останалите две - старозагорската „Пи Ес Ай“ и „Кантос БГ“ бяха остранени от участие. 
Срокът за изпълнение на строителството за всяка от жилищните сгради е между три и пет месеца. 
Блоковете „Шейново“ и „Чинар“ са част от жилищните сгради в Русе, за които има осигурено финансиране по програмата и чието обновяване трябва да се осъществи тази година. Предстои да бъде избрана и фирма за обследването на блок 6 в „Дружба 1“, който всъщност е последният блок, който има договор за финансиране, и е последният, който ще се работи по тази програма за саниране и по тези условия. 
Общият брой сгради, които трябва да бъдат завършени по националната програма за енергийна ефективност до края на тази година, е 39. В списъка на чакащите са над 60 блока с повече от 10 000 обитатели, за които не е ясно как и дали изобщо ще продължи програмата.