По време на изложението "Комтранс" марката КамАЗ показа концептуална разработка на своя нов модел, който според запознати е много близо до серийно производство. Експертите обаче отбелязват, че всички новости са съсредоточени в предната част на влекача, като отзад в него няма нищо ново.

Критиците отбелязват, че новата визия е почти прекопирана от настоящото поколение на Mercedes-Benz Actros. Всъщност сходната визия е взета съвсем легално от компанията Daimler, защото, както е известно 15% от КамАЗ е собственост на Daimler. Всъщност това е най-добрата кабина на Mercedes-Benz. Позната е като SFTP (Strategic Future Truck Program).

Предвижда се новите влекачи КамАЗ да се предлагат с четири различни кабини - S и L по дължина и 2.3 и 2.5 метра по широчина. Камионите впечатляват с внушително пространство в кабината, но материалите в нея ще са значително по-евтини от тези, използвани в Actros.

Още нещо любопитно е, че новият КамАЗ ще получи иновационен двигател. Агрегатът е абсолютно нов и е собствена разработка. Обемът на редовия турбодизелов шестак е 12 литра, а в зависимост от степента на форсиране, мощността може да варира от 380 до 550 конски сили. Ресурсът му е 1.5 млн километра със сервизен интервал на всеки 150 000 км. Цената ще е по-ниска от тази на Actros с 20%.