Ескадрила от американски бомбардировачи, придружени от изтребители, прелетя в събота край бреговете на Северна Корея. Министерството на отбраната на САЩ определи това като “една от най-значимите демонстрации на сила през този век“.

“Този полет на американските бомбардировачи и изтребители е стигнал до най-северната точка от демилитаризираната зона от всеки друг през 21 век, подчертавайки сериозността, с която ние приемаме безразсъдното поведение (на Пхенян)“, заяви говорителят на Пентагона Дейна Уайт.

Тя добави, че това е ясен сигнал, че президентът Доналд Тръмп разполага с множество военни варианти да се справи с всяка опасност.

Бомбардировачите В-1В Лансър са излетели от тихоокеанската база в Гуам, която Северна Корея заплаши с ракетен обстрел. В ескадрилата са били включени ескортиращи изтребители F-15, които са излетели от базата на японския остров Окинава. Самолетите са останали в международното въздушно пространство, съобщава американското Министерство на отбраната.

Външният министър на Северна Корея Ри Йонг-хо нападна американския президент Доналд Тръмп още в встъпителните думи на речта си пред Общото събрание на ООН, като го нарече “ментално увреден човек, обсебен от мегаломания“, предава АФП, цитирана от агенция “Фокус“.

Севернокорейският министър допълни, че заплахите на Тръмп да “унищожи тотално“ Северна Корея са направили по-голяма възможността ракетите на Пхенян да посетят територията на САЩ.

Съмнения за нов ядрен тест

По-рано през деня земетресение  магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер бе регистрирано от китайския сеизмологичен център в североизточната провинция на Северна Корея Хамгьон-Пукто. Епицентърът е приблизително на 50 км от мястото, където в началото на септември бе изпитана водородна бомба от режима в Пхенян.

Геофизическият институт на Китай официално обяви, че най-вероятно става дума за "експлозия". Според агенцията, следяща за неразпространение на ядреното оръжие, това е "необичайна сеизмична активност", която се проучва и подробностите ще бъдат обявени по-късно.

Сегашното земетресението е регистрирано в 16.29 часа пекинско време (11.29 българско) на дълбочина от нула метра, което само засилва подозренията.

Метеорологичният институт на Южна Корея не изключва това да е обичаен трус, защото не засича характерни звукови вълни, създавани от изкуствено предизвикани земетресения. Американският геофизичен институт няма категорична позиция по въпроса.

Предишният ядрен опит бе засечен от американския геофизически институт първоначално с магнитуд 5.6 и дълбочина от 10 км, но после данните бяха коригирани на магнитуд 6.3 и дълбочина 0 км.

Китай прилага санкциите

По-рано през деня световните информационни агенции съобщиха, че Китай налага ограничение на износа си на петролни продукти към Северна Корея, както и ще се спре да купува текстилни изделия от изолираната комунистеческа държава. Китай е най-големият търговски партньор на Пхенян и единственият източнник на твърда валута за режима в страната.

Мерките са в съотвествие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН срешу Северна Корея заради извършения през последния месец ядрен опит.

Китай ограничава износа на петролни продукти влиза в сила от 1 октомври, а износът на втечнен природен газ спира веднага. Веднага се прекратява и вносът на текстилни изделия.

Забраната за износ на текстилни изделия ще коства на Пхенян значителна част от получаваните досега 700 млн. долара годишно. Тексилът е вторият най-важен експортен продукт на страната. Най-големият сектор е износът на въглища, който до началото на тази година генерираше 1.2 милиарда долара за Северна Корея, но също бе ограничен заради санкциите на ООН.

Северна Корея има предприятие за преработка на суров петрол, който не е включен в забраната. Веднага след решението на Пекин да приложи санкците на ООН цените на петролните продукти в Пхенян са поскъпнали с 20%, предава АФП.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров коментира, че лидерите на САЩ и Северна Корея  се държат като “децат, които са започнали да се бият в детската градина и никой не може да ги спре”. Той допълни, че има нужда от пауза в този конфликт и укротяване на “горещите глави“.

Лавров каза, че е абсолютно неприемливо да се мълчи за “ракетните авантюри на КНДР”, но също така е и е неприемливо да се се провокира началото на война на Корейския полуостров.

Във връзка с двустранните отношения между Русия и САЩ Лавров каза, че проблемите не са резултат на разногласията, а на решенията на американската администрация по времето на Обама.