Заплатите в България са нараснали средно с 10.7% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на миналата година. За последно подобен темп на растеж бе отчетен през 2009 г., когато вече беше започнало затихването след бурните ръстове в годините на икономически бум - 2007 и 2008 г.

Когато към заплатите, социалните разходи и надбавките се прибавят платените обезщетения, социалните и здравните вноски, както и данъците върху тях, тогава общите разходи на работодателите скачат с 11%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението на ставките в индустрията е с 10.6%, в сферата на услугите – с 11.5%, и в строителството с – 4.7%.

От гледна точка на икономически дейности през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата най-висок е ръстът на общите разходи за труд в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” (16.8%), „Административни и спомагателни дейности” (16.1%) и „Професионални дейности и научни изследвания (14.6%). Най-нисък пък е ръстът на общите разходи за труд в секторите „Строителство” (4.7%), „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” (5%) и „Финансови и застрахователни дейности” (5.7%).

През второто тримесечие на 2017 г. спрямо второто тримесечие на 2016 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10.7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 12.4%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 4.7% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” до 17% за „Операции с недвижими имоти”.