Паралелното паркиране може да бъде истински кошмар, особено за младите шофьори. Но не само за тях. Уж опитни такива често попадат в срамни ситуации, особено ако бързат, за да освободят опашката зад тях. Но на всеки се е случвало да не успее да вкара колата си на паркомястото още от първия път. С тези няколко съвета обаче ще подобрите тези свои умения и бързо ще станете майстор на паралелното паркиране.

1. Спреде успоредно до колата пред свободното място и изравнете задното си вътрешно колело със задната броня на съседното возило. Навийте докрай волана в посока бордюра, до който ще паркирате.

2. Започнете да се движите назад с навит волан до момента, в който Вашата задна лява гума се изравни със задния ъгъл на колата до Вас, който е откъм улицата. Тогава изправете волана и продължете движението си назад.

3. Когато задното, външно колело се изравни със същия ъгъл, навийте волана докрай в другата посока и продължете назад.

4. Ако всичко е изпълнено точно, би трябвало да сте изпълнили много прецизно едно успоредно паркиране, без да сте нанесли щети на или около колата си. Излезте, извадете телефона, снимайте и публикувайте гордо в социалните мрежи.

Ето още нещо интересно обаче. Университета на Лондон достигна до формула, описваща колко точно пространство е нужно за всеки автомобил, за да паркира паралелно. Във формулата по-долу r е радиуса на завиване на машината, l е колесната база, k е разстоянието от центъра на колелото до началото на автомобила, а w е ширината на автомобила, зад който опитвате да паркирате. Едва ли обаче ще седнете да смятате, а и никой няма да ви чака толкова дълго.

А можете да вземете пример от двама британски братя, които поставиха рекорд на Гинес за най-тънко паркиране с помощта на класическо Mini. Но не Ви препоръчваме да се учите с вашия, личен автомобил на подобни маневри.