От централата на енергийното дружество ЧЕЗ в Прага отричат информацията, че процесът по продажбата на бизнеса им в България е спрян. Това става ясно от официален отговор на чешкият държавен енергиен концерн (ČEZ), изпратен до в. „24 часа”.

Повод за запитването на българското издание изказването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която вчера заяви, че по нейна информация процедурата е спряна. „По отношение продажбата на ЧЕЗ сделката е изцяло в рамките и компетентностите на чешката държава. Това, което аз знам, е, че тази процедура е спряна - дали временно, дали постоянно”, заяви Петкова пред журналисти.

През януари компанията обяви, че е възможно да продаде бизнеса си у нас, обявената причина беше интерес от няколко инвеститора. Тогава ЧЕЗ започна проучване на пазара във връзка с капиталовите си инвестиции в България.

Преди близо месец чешки издания писаха, че дружеството е получило няколко обвързващи оферти за бизнеса си в България. По информация на изданието до финаланата права са стигнали пет фирми – „Приста Ойл”, собственост на Атанас и Пламен Бобокови, ТЕЦ „Бобов дол”, свързан с Христо Ковачки, чешката „Енерго-Про”, „Интеркомгруп” и енергийното дружество „Фючър Енерджи”.

Очаква се бъдещето на компанията в България да бъде решено до края на месец септември тази година. Това каза в началото на август главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш.

Бизнесът на ЧЕЗ в България включва включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД, лицензираният търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД и „ТЕЦ Варна” ЕАД, както и две инсталации за възобновяема енергия. Дейността на всички дружества от групата в страната се управлява и координира от „ЧЕЗ България” ЕАД.