Френските специални служби са засекли, че пропагандата на джихадиститепрез последните три месеца се е съсредоточила върху подстрекаването на "вълци единаци" да предизвикват дерайлирането на влакове в Европа, а също и горски пожари и отравяне на храни, съобщават френски медии.

Това е очевидна промяна в стратегията на терористичните групировки, тъй като доскоро те основно призоваваха да се прегазват хора с превозни средства и да се атакуват униформени служители по сигурността. 

През юли специализираната разузнавателна група SITE, която наблюдава радикалните ислямистки групировки по света, вече предупреди, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") насърчава своите бойци да причиняват щети чрез дерайлирането на влакове и взривяването на газопроводи или петролопроводи.

През август "Ал Кайда" също беше дадена за пример за подстрекаването на "вълци единаци" да организират действия за саботаж на жп линии на Запад чрез използването на материали, които са лесно достъпни.

Според френската полиция транспортната инфраструктура и средства имат "много структурни слабости" и са "привилегирована мишена", особено гарите. Туристическите места също трябва да се наблюдават по-бдително, тъй като в случай на атентат има потенциал за повече човешки жертви.