С грамадни букети, окичени със слънчогледи, златисти кордели и императорски лилиуми, или с по стръкче хризантемки или една розичка ученици от различни възрасти вчера се упътиха към своите училища. Първата група с грамадните букети беше предимно от дечица от първи до четвърти клас, единичните растения се поклащаха в ръцете на горния курс. Естествено, най-развълнувани бяха малките, като измежду първолаците имаше и откровено стреснати и поизплашени хлапета. По-големите непукистки си показваха телефоните, където за повечето от тях преминава истинският живот, в това число и отминалата вече лятна ваканция. 
Вчерашният ден беше ден за приветствия, за радостни срещи, за поздравления, напътствие и трепетни очаквания. В общи линии, след официалните церемонии в почти всички училища - основни и гимназии, в класните стаи останаха най-малките или новопостъпилите ученици. Останалите, със статут на „ветерани“, запълниха улиците, градинките и кафенетата - и градът някак особено и дори празнично се оживи. 
Вчера училищният звънец удари за 19 970 ученици във всички 74 училища в цялата Русенска област, съобщи специално за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов. Те са с 489 по-малко от учениците на 15 септември 2016 година, които са били 20 459. 
Първокласниците, които вчера за първи път метнаха шарените раници на гърбовете си и влязоха в стаите, украсени с балони, са 1767, докато миналия септември са били 1828 деца, каза Райнов. Той самият присъства на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. Специално поздравително писмо с благопожелания до колектива бе изпратил Русенският владика Наум. 
Областният управител Галин Григоров участва в тържественото откриване на новата учебна година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Той поздрави преподавателите и учениците, като им пожела здраве, много сбъднати мечти и много нови приятелства и припомни, че бъдещите архитекти и строители са тези, които ще определят бъдещия облик на града, региона и страната.
Кметът Пламен Стоилов откри учебната година в две училища. Той първо участва в тържествената церемония в основно училище „Иван Вазов“, където празникът започна с химна и издигането на националния трибагреник. След словото си директорката Теодора Йорданова даде думата на кмета Стоилов, а той пожела амбиция и упоритост на седмокласниците, дисциплина и мотивация на първолаците. На празника там присъства и народният представител Пламен Нунев. 
След това кметът Стоилов взе участие в тържеството на Английската гимназия „Гео Милев“. От вчера учениците там разполагат с изцяло обновено спортно игрище и благоустроено дворно пространство, изградени от общината. 
Поздравление към учениците и учителите в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ отправи зам.-кметът Даниела Шилкова, която е възпитаник на Европейското училище. Заместници на кмета посетиха и други училища. Наталия Кръстева откри учебната година в ОУ „Любен Каравелов“, Димитър Наков присъства на церемонията в СУ „Христо Ботев“, Иван Григоров - в ОУ „Отец Паисий“, а Страхил Карапчански - в СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Там беше и зам.областният управител Свилен Иванов, а неговият колега Валентин Колев поздрави децата и учителския колектив в „Отец Паисий“. 
Само 21 първолаци прекрачиха прага на четири училища в община Ценово. В ОУ „Христо Ботев“ в общинския център в първи клас са записани само 5 деца и са само момчета. В цялото училище се обучават около 70 ученици, които вчера поздрави кметът Петър Петров. В 4-те основни училища в общината се обучават общо 175 ученици. 
Специален гост имаше СУ „Васил Левски“ във Ветово. Това бе депутатът Андриан Райков, който участва в тържеството заедно с кмета на общината Георги Георгиев и общински съветници.