За 20 280 малки и големи момичета и момчета в цялата Русенска област започна новата учебна година. Първокласниците в областта са 1850, това е само с 14 деца по-малко, отколкото бяха през миналата година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Празничен бе денят вчера и за 1820 преподаватели в начални, основни и средни училища в областта, каза Райнов, който присъства на тържеството за първия звънец в русенското основно училище „Отец Паисий“. 
В СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ очакваха гости от Германия и от немското посолство и се притесняваха, че тържеството може да не започне навреме. Точно две минути преди уречения час обаче прага на училището прекрачиха Маркус Хаат, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите в посолството на ФРГ, Мила Илиева от същия отдел, Даниел Вайсброт - историк, писател и кинорежисьор, и Елеоноре Беньофски - доброволец по немска културна програма, която в продължение на година ще работи в училището. 
След като поздрави и каза няколко изречения на български, Маркус Хаат запита: „Говорите ли немски?“ и след утвърдителния отговор продължи словото си на езика, който се изучава задълбочено в Дойче шуле. Хаат подчерта, че русенското училище е едно от двете в България, чиито възпитаници тази година 100 процента са взели изпита по езика и са получили немски дипломи. С пожелания за нови успехи той поздрави всички ученици и учители. Поздравление за първия учебен ден отправи и зам.-кметът Страхил Карапчански. 
Кошерът се напълни! - констатира директорът на Дойче шуле Пламен Иванов и се обърна поотделно със сърдечни думи към първолаците, към децата от различните класове, като специално внимание обърна на бившите абитуриенти, голяма част от които носталгично се бяха събрали в двора. Вярвайте на вашите учители и ги обичайте, пожела Иванов на децата, а на родители заръча: „Гордейте се, че децата ви учат в Дойче шуле!“. 
В СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ сред гостите бяха кметът Пламен Стоилов и неговата заместничка Даниела Шилкова, генералният консул на Русия Татяна Грушко, зам.областният управител Явор Янчев. Безкрайно съм щастлив, че днес съм в едно от най-добрите училища, не само в Русе, но и в страната, каза кметът Стоилов. Той поздрави децата с титлата „Най-четящо училище в страната“ и обеща до дни в двора да бъде открито футболно игрище с модерна настилка. Директорката на училището Добромира Николова приветства учениците и гостите, а Явор Янчев й връчи поздравителен адрес. След кратка художествена програма дванадесетокласниците поведоха към стаите най-малките - 110 първокласници. 
Областният управител Стефко Бурджиев гостува на откриването на учебната година в СОУ „Христо Ботев“, а депутатът Искрен Веселинов откри учебната година в основно училище „Любен Каравелов“. Дъщерята на Веселинов Велислава е съученичка в 7б клас на талантливата Габи, двете момичета дори седят на един чин. Българската финалистка на „Детска Евровизия 2015“ се включи в тържеството, като изпя песента „Нека сме различни“, а дрон кръжеше над нея и я снимаше. 
Русенският митрополит Наум благослови началото на учебната 2015/2016 година в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, като пожела на директорката Диана Иванова, на преподавателите и на всички ученици дълбока вяра, много надежда и искрена любов.