Д-р Татяна Итова е завършила Медицинския университет във Варна през 1994 година, след което е придобила последователно специалностите педиатрия, неонатология и здравни грижи. От 1996 година д-р Итова работи като неонатолог в Родилен дом, а впоследствие в АГ-комплекса към Университетската болница в Русе. От началото на ноември тя е завеждащ сектор „Неонатология“ в УМБАЛ „Медика“.


- Д-р Итова, днес е първият учебен ден, за какви заболявания трябва да следят медицинските специалисти в детските заведения и училищата?
- Всяко дете, което отива в съответното детско заведение днес, трябва да бъде изследвано предварително, за да се види дали е здраво и дали не е носител на въшки и други паразити.
- От какви болести страдаха децата това лято, има ли някаква очертана тенденция?
- Това лято в Русе се наблюдаваха инфекции на стомашно-чревния тракт, а през август - и на лигавицата на устната кухина. През септември пък нахлуха инфекциите на горните дихателни пътища. Характерното при тях е, че избухват в колективи - в ясли, градини и в началния курс в училищата. Затова медицинските специалисти по места не трябва да допускат деца с кашлици и хреми, за да не заразяват останалите малчугани.
През последните години се наблюдава целогодишна регистрация на деца с варицела /едра шарка/. По този повод родителите трябва да наблюдават децата си и при забелязване на пъпки по тялото им да търсят помощ от педиатри. В противен случай болно дете може да разболее цяла група в детска градина, ясла или в училище. За съжаление варицелата много лесно се предава по въздушно-капков път, като възрастните, които не са я изкарали в детските си години, също се заразяват.
- Какво трябва да направят родителите, за да подготвят децата си за зимния период?
- Всяко дете се ражда с незряла имунна система. Децата бавно развиват имунитета си, борейки се с редица бактерии, вируси и други микроорганизми. Ето защо много педиатри приемат боледуването от настинки, грип и ушни инфекции до шест пъти годишно като нещо нормално. За да не се разболяват малчуганите през есента и зимата, трябва да се вземат определени мерки. 
За предпазване на бебетата е много важна майчината кърма. Тя съдържа имуностимулатори, които повишават антителата и белите кръвни клетки. Кърменето предпазва от диария, алергии, ушни инфекции, пневмония, менингит, уроинфекции и от синдрома на внезапната смърт при бебетата. Проучванията показват, че то може също да подобри умственото развитие на детето и да го предпази от инсулинозависим диабет, болестта на Крон, колит и някои форми на рак в по-късна възраст. 
За здрава имунна система детето се нуждае от достатъчен и пълноценен сън. Проучванията показват, че лишаване от сън може да го направи по-податливо на заболявания чрез намаляване на имунните клетки, които са оръжията на имунната система за атакуване на микробите и раковите клетки. При малчуганите в детските градини рискът от недостатъчен и непълноценен сън е по-голям. 
- Колко сън е необходим на децата? 
- За новородено до 18 часа на ден, за по-малки деца от 12 до 13 часа, в предучилищна възраст около 10 часа. Ако дете не може да спи достатъчно през деня, трябва да се сложи в леглото за сън по-рано вечерта.
- Физическата активност и игрите в семейството помагат ли за предпазване на децата от болести?
- Да, защото движението е важно! Изследвания показват, че редовните и умерени физически упражнения са способни да мобилизират защитните механизми на организма и да повишат броя и активността на имунните клетки. Ако родителите отрано научат децата си да се движат повече, да играят, да спортуват, ще допринесат за повишаване на физическата им активност през целия им живот, а това във всяка възраст означава здраве. Създаването на такива двигателни навици може да стане с разходки, игри, спорт, физически упражнения, вместо малчуганите да седят неотлъчно пред компютрите още от ранно детство.
- Как става предпазването от микроби и инфекции?
- Чрез създаване на хигиенни навици у децата. Родителите трябва постоянно да се уверявят, че децата им редовно си мият ръцете с вода и сапун и ги бършат в отделни кърпи. Ако се разбере, че техни съученици или приятели са болни, трябва да се преустановят контактите с тях. Така се предпазват от инфекции не само те, а и цялото семейство.
- Много родители бързат при настинка да лекуват децата си с антибиотици, за да отшумят бързо проблемите. Правилно ли е това?
- Не! Когато дете се разболее от настинка, грип или възпалено гърло, никога не трябва да се използват антибиотици за самолечение, защото те лекуват само заболявания, причинени от бактерии, а по-голямата част от заболяванията в детството са причинени от вируси. За съжаление доста педиатри предписват антибиотици по  настояване на родителите. В резултат на това щамовете на устойчивите бактерии процъфтяват и една обикновена инфекция се лекува все по-трудно, тъй като тези бактерии не се повлияват от стандартното лечение. Освен това антибиотиците пряко потискат имунната система.
- Как трябва да се засилва имунитетът на децата?
- За здрава имунна система детето се нуждае от витамини и витаминни добавки. Храната може да е основният източник на полезни вещества, но за да сте сигурни, че малчуганът получава нужното количество, допълвайте ежедневното му меню с комплекс от мултивитамини и природни имуностимулатори, особено през есенно-зимния период.
Витамините, минералите, антиоксидантите и природните имуностимулатори под формата на бонбони могат допълнително да засилят имунната система на децата, а и те ги предпочитат. Като имуностимулатори могат да се използват монопродукти Бета глюкан, ехинацея, котешки нокът и др. В детската възраст, особено при малки деца, имуностимулаторът се приема най-добре под формата на сироп с приятен вкус, има такива в аптеките. 
Редно е да се каже, че ябълките, брюкселското зеле, червеното цвекло, чесънът, киселото мляко, бялата ряпа, боровинките, тиквите, сьомгата, пилешкото и бадемите също засилват имунната система на децата.