Вътрешно осветление, улично осветление, компютърни екрани, телевизори и смартфони – изкуствената светлина днес е навсякъде. Нощта отдавна не е така тъмна, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Но това удобство може да има неочаквано висока цена. Учени доказаха, че излагането на прекалено много светлина вреди на здравето на животните, тъй като нарушава естествения цикъл на редуване между светлина и тъмнина. Резултатите все още не могат да бъдат приложени към хората, но показват тревожна тенденция, която трябва да бъде изследвана.

„Нашето изследване показа, че нарушаването на цикъла на тъмнина и светлина в околната среда води до тежко влошаване на редица здравни параметри“ - казва невробиологът Йохана Майер от Университета на Лайден в Холандия.

За да изследват колко вредно може да бъде постоянното осветление, Майер и екипът ѝ държат мишки в лабораторията на непрекъсната светлина за период от 24 седмици.

Резултатите са обезпокоителни. В изследването били включени повече от 130 мишки. След почти половин година без естествена тъмнина те загубили мускулна и костна маса, показвайки преждевременни признаци на остеопороза и възпаления – от типа, който се наблюдава само в присъствието на патогени и други стресови фактори.

Може да се каже, че постоянната светлина ускорява процеса на стареене, тъй като всички тези физиологични промени са част от повишената уязвимост на организма в по-напреднала възраст. Ако може да има положителна страна, тя е, че промените не са перманентни.

„Добрата новина е, че впоследствие показахме, че тези отрицателни ефекти върху здравето са обратими, когато цикълът на светлина и тъмнина в околната среда се възстанови“ – казва Майер.

Когато учените изследвали мозъчната активност на животните по време на експеримента, те установили значително нарушение на циркадните ритми, което според тях е довело до драстичните последствия – сред което загуба на една трета от обема на костите.

Въпреки че отрицателните въздействия на постоянното осветление започват да изчезват след около две седмици на обичайна естествена светлина (и тъмнина), откритието е поредното напомняне за това колко вреден може да бъде животът, който не е съобразен с естествените дневно-нощни цикли в природата – например нощните смени или стоенето по цяла нощ пред светещия екран.

Подобен тип изследвания водят до извода, че трябва да се регулира начина, по който използваме електрическо осветление и устройства с изкуствено осветление, по същия начин, по който държим под око други дейности и субстанции, за които вече е известно, че са вредни за здравето.

„Постепенно научихме, че пушенето е вредно, или че захарта е вредна, но светлината никога не е била проблем” – казва Майер пред сп. Nature. “Светлината и тъмнината имат значение.“