Благоустройството на квартал „Родина“, от който в момента лъха занемареност, стартира с премахването на няколко сгради на кръстовището, където се пресичат улиците „Чипровци“ и „Петрохан“. Там ще бъде изградено ново кръгово движение, което да поеме бъдещия трафик от квартал „Чародейка“ и булевард „България“ в посока „Родина“ и централната градска част. Ще бъдат съборени няколко къщи и по улица „Шипка“, които вече са освободени от настанените в тях хора. Това каза зам.-кметът Димитър Наков на вчерашната първа копка и посочи, че недоволство от събарянето на сградите няма, по-скоро има нетърпение кога ще бъдат премахнати. 
Предстои изграждането на тротоари по „Чипровци“ и  реконструкция на „Шипка“ от „Чипровци“ до „България“. Най-значимото по „Чипровци“ е облагородяването на района, като от двете страни до „Тича“ са предвидени детски, спортни площадки, кътове за отмора на открито, за възрастни хора. Основно в зоната зад блоковете „Фридрих Енгелс“ ще бъдат построени три големи паркинга и много озеленяване. Пред училище „Олимпи Панов“ ще има повдигнато кръстовище, а съществуващите стълбове за улично осветление ще се подменят с LED осветителни тела.
Това ще даде коренно различен облик на района и на квартал „Родина“. Още когато започнахме да изпълняваме интегрирания план за градско възстановяване и развитие и определихме квартал „Родина“ за зона за социално въздействие, основната идея беше районът, който реално е в географския център на Русе, но беше откъснат от центъра и останалите квартали, да бъде коренно променен. Смятаме, че с изпълнението на двата проекта ще бъде постигната тази цел и хората, които живеят тук, ще се чувстват пълноценни граждани на нашия град и самият район ще стане един от най-атрактивните в Русе, коментира Наков. 
Заради ремонтните дейности ще има нова организация на движението. Ул. „Шипка“ се затваря изцяло от „Чипровци“ до ул. „Згориград“, като на този етап „Згориград“ остава отворена за движение.